Έσπερ: Ο Ερντογάν έχει ευθύνη για την απελευθέρωση κρατουμένων του ISIS και πιθανά εγκλήματα πολέμου-θα εισηγηθώ στο ΝΑΤΟ κυρώσεις κατά Τουρκίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα συναντηθεί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, για να τους πιέσει να λάβουν «διπλωματικά και οικονομικά μέτρα» σε απάντηση της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία. Σε δήλωση, ο Έσπερ είπε ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας “ήταν περιττή και παρορμητική” και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Εσπερ είπε συγκεκριμένα:

“Παρά την αντίδραση και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε μια μονομερή εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες απώλειες, πρόσφυγες, καταστροφή, ανασφάλεια και αυξανόμενη απειλή για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Αυτή η απαράδεκτη επέμβαση υπονόμευσε επίσης την επιτυχημένη πολυεθνική αποστολή “Defeat ISIS” στη Συρία, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών επικίνδυνων κρατουμένων του ISIS. Λόγω των ανεύθυνων ενεργειών της Τουρκίας, ο κίνδυνος για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία έχει φτάσει σε απαράδεκτο επίπεδο. Διατρέχουμε επίσης τον κίνδυνο να βρεθούμε σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Ως εκ τούτου, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου, το Υπουργείο Άμυνας εκτελεί σκόπιμη απόσυρση στρατιωτικού προσωπικού από τη βορειοανατολική Συρία. Η μονομερής δράση της Τουρκίας ήταν περιττή και παρορμητική.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειές, συμπεριλαμβανομένων μιας πιθανής αναζωπύρωσης του ISIS, πιθανά εγκλήματα πολέμου και μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Η διμερής σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει επίσης καταστραφεί. Θα επισκεφθώ το ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου σχεδιάζω να πιέσω τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να λάβουν συλλογικά και ατομικά διπλωματικά και οικονομικά μέτρα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις διαβόητες τουρκικές ενέργειες ».

Πηγή: Ο υπουργός Άμυνας Έσπερ καλεί τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία https://hellasjournal.com/2019/10/o-ypoyrgos-amynas-esper-kalei-tis-chores-meli-toy-nato-na-epivaloyn-kyroseis-stin-toyrkir/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here