Έσπασαν τα κοντέρ στις πανελλαδικές

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Δύο αριστούχοι των Πανελλαδικών, με βαθμολογίες που άγγιξαν το απόλυτο ΑΡΙΣΤΑ μιλούν σήμερα στην presspublica. Δύο νέα παιδιά που κατάφεραν μετά από συστηματικό διάβασμα να διακριθούν και να επιτύχουν αυτό που ονειρεύονταν για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Μιλάμε με την Νίκη Νησωτάκη και τον Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο. Οι ερωτήσεις που τους θέσαμε ήταν οι ακόλουθες.

1. Πόσα μόρια συγκέντρωσες;
2. Ανέμενες τέτοια βαθμολογία;
3. Η πρώτη σου επιλογή;
4. Η συνταγή της επιτυχίας;
5. Εβρισκες χρόνο για ξεκούραση;
6. Ποιό είναι το μότο, το σύνθημα της προσπάθειάς σου;
7. Ονειρεύεσαι τον εαυτό σου μετά τη σχολή να ….
8. Τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά που ξεκινούν το στίβο των Πανελλαδικών;
9. Ποιούς θέλεις να ευχαριστήσεις;

Νίκη Νησωτάκη

niki
1. Συγκέντρωσα 19.407 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

2. Προετοιμαζόμουν σκληρά όλη τη χρονιά και πίστευα πάντα οτι κάθε αγώνας δικαιώνεται.

3. Η πρώτη μου επιλογή θα είναι Νομική Αθήνας.

4. Για μένα μυστικό επιτυχίας ήταν η γενικότερη αγάπη για τη μάθηση. Δεν πίστεψα ποτέ στο διάβασμα της τελευταίας χρονιάς. Προσπαθούσα να εμβαθύνω σε κάθε μάθημα και να μην το αντιμετωπίζω επιφανειακά για να εξασφαλίσω απλώς ένα καλό βαθμό. Ήθελα δηλαδή η προσπάθειά μου να έχει προοπτική, ενθουσιασμό, χαρά και ενδιαφέρον.

5. Το πρόγραμμα ήταν αρκετά πιεστικό ωστόσο νωρίς συνειδητοποίησα ότι χωρίς ξεκούραση δεν απέδιδα .Γι’ αυτό δεν θυσίασα ποτέ τον ύπνο μου για μια η δύο παραπάνω ώρες διαβάσματος στις οποίες δεν θα ήμουν παραγωγική.

6. Γενικά πίστευα οτι ο φετινός αγώνας μοιάζει με μαθηματική συνάρτηση. Ετσι θεωρούσα οτι όσο πιο μεθοδική και συστηματική είναι η προσπάθεια τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα. Το μότο μου ήταν πίστη, επιμονή, προσπάθεια»
7. Να συνεχίσω την κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μου, να δραστηριοποιηθώ άμεσα επαγγελματικά πάνω σε αυτό και να απολαμβάνω μια εσωτερική ισορροπία.

8. Στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα θα έλεγα να εμπιστεύονται τους καθηγητές τους, να μην απογοητεύονται σε κάθε αποτυχία και να βρίσκουν ασφαλιστικές δικλείδες για να αντλούν δύναμη, σύντομες έξοδοι ή ακόμα ένα χόμπυ. Επίσης αν και είναι δύσκολη χρονιά θα τους συμβούλευα να την απολαύσουν. Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουν αρκετές θυσίες αλλά έχει και αυτό τη γοητεία του
9. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους καθηγητές του φροντιστηρίου «Σύγχρονο» που με εφοδίαζαν όχι μόνο με γνώσεις αλλά και ηθική στήριξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω φυσικά και την μητέρα μου, γιατί η οικογένεια είναι αυτή που θα πρέπει να στέκεται δίπλα στο παιδί με αγάπη και υπομονή.

Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

konstantinos

1. 19.349 (19.3 Αρχαία, 19.3 Λογοτεχνία, 19.1 Ιστορία, 19.9 Λατινικά, 19.9 Βιολογία, 17.1 Έκθεση)
2. Βάσει της προσπάθειας, που είχα καταβάλλει όλη την χρονιά, καθώς και της επίγνωσης των δυνατοτήτων μου, ναι μπορώ να πω ότι την ανέμενα, καθώς οι κόποι και οι θυσίες ολόκληρης της χρονιάς αντικατοπτρίζονται σε αυτή τη βαθμολογία.
3. Νομική Αθηνών. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να ακούγονται πολλά περί του κορεσμού του συγκεκριμένου επαγγέλματος (δικηγόρος), νομίζω όμως ότι αναμφίβολα είναι ένα πολύ καλό πρώτο πτυχίο το οποίο αφενός μεν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά μου, αφετέρου δε με ένα μεταπτυχιακό στον ίδιο ή παρεμφερή τομέα (πολιτικές επιστήμες, οικονομικά κλπ) δημιουργεί πολλές επαγγελματικές προοπτικές. Εξάλλου από την Νομική δεν βγαίνεις ντε και καλά δικηγόρος.
4. Συγκεκριμένη συνταγή δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Εγώ για παράδειγμα διάβασα πολύ όλη την χρονιά και ιδιαιτέρως τους 2 τελευταίους μήνες, στους οποίους ο χρόνος διαβάσματος μπορεί να έφτανε και τις 8 ώρες ημερησίως. Επειδή όμως κάθε επιλογή έχει και το κόστος ευκαιρίας της, αναγκάστηκα λόγω του υπερβολικά φορτωμένου φετινού προγράμματος να θυσιάσω πράγματα, όπως παρέες, το μπάσκετ ή το συγκρότημα στο οποίο έπαιζα. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας, δηλαδή το 8ωρο διάβασμα και η θυσία άλλων δραστηριοτήτων. Αντιθέτως πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να προσαρμόζει την προσπάθειά του στις δικές του ιδιαιτερότητες και δυνατότητες και φυσικά τους στόχους του. Προφανώς και για να επιτύχει κανείς στις Πανελλήνιες πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο στο διάβασμα, αλλά πάντα με γνώμονα την δική του μοναδική προσωπικότητα. Μεγαλύτερη αξία έχει, άλλωστε, τελικά να είσαι ένας επιτυχημένος και ευτυχισμένος άνθρωπος παρά ένας επιτυχημένος υποψήφιος.
5. Ναι, χρόνος για ξεκούραση υπήρχε. Η ξεκούραση άλλωστε είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αντέξεις ψυχικά και σωματικά τους 9 μήνες της σχολικής χρονιάς και να αποδώσεις στο τέλος στις εξετάσεις. Το “πρόβλημα”, αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι, ήταν ότι οι μη σχετικές με τις Πανελλήνιες δραστηριότητες παραμερίζονταν προς όφελος της ξεκούρασης. Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του ήδη περιορισμένου ελεύθερου χρόνου μου αφιερωνόταν σε παθητικές δραστηριότητες(τηλεόραση, υπολογιστής) οι οποίες απλώς με “ξεκούραζαν” διανοητικά και σωματικά, καθώς χρόνος, ενέργεια και διάθεση για άλλες πιο ενεργητικές ή εποικοδομητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, βιβλία) δεν υπήρχε.
6. Και πάλι θα πω πως δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σύνθημα. Θα μπορούσα ίσως να πω ότι “Αν κάτι το θες πραγματικά και το προσπαθήσεις το πετυχαίνεις”, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον ουτοπικό, πολλώ δε μάλλον στην κοινωνία στην οποία ζούμε, στην οποία ο καλύτερος ή ό επιμένων δεν είναι πάντα αυτός ο οποίος ανταμείβεται ή νικά. Παρ’ όλα αυτά η πίστη στις δυνατότητές μου μπορώ να πω ότι λειτούργησε σαν σύνθημα της προσπάθειάς μου.
7.Κάνω ένα ή περισσότερα μεταπτυχιακά, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, και ύστερα ή και παράλληλα να αρχίσω να εργάζομαι, στην Ελλάδα πάντα, αφού πέραν του ότι η απόφαση να φύγεις από τη χώρα σου είναι ήδη δύσκολη, νιώθεις επιπλέον και την ανάγκη, το χρέος ίσως, να τη βοηθήσεις και όχι να την εγκαταλείψεις, ειδικά στην σημερινή δύσκολη εποχή.
8.Θα τους συμβούλευα να μην έχουν άγχος, καθώς με τις Πανελλαδικές δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ και να το συμβουλεύω εκ του ασφαλούς, έχοντας δηλαδή ήδη πετύχει στις Πανελλήνιες, ωστόσο μια ενδεχόμενη αποτυχία στις Πανελλήνιες δεν ισοδυναμεί με αποτυχία στη ζωή. Η Πανελλήνιες στην παρούσα μορφή τους είναι προβληματικές και όχι οι ίδιοι μαθητές, καθώς αποκλείουν πολλούς νέους από την Ανώτατη Εκπαίδευση με λανθασμένα κριτήρια. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, θα συμβούλευα τα παιδιά να οργανώσουν το διάβασμά τους και να έχουν υπομονή, καθώς οι κόποι και οι θυσίες αυτής της χρονιάς θα αποδώσουν καρπούς στο μέλλον.
9.Καταρχάς τους γονείς μου οι οποίοι επί τόσα χρόνια, τόσο αυτοί καθ’αυτοί όσο και μέσω της εκπαίδευσης που μου προσέφεραν, έχουν φροντίσει να με εφοδιάσουν με τα απαραίτητα γνωστικά και πνευματικά εφόδια για να επιτύχω όχι μόνο στις Πανελλήνιες, αλλά και στη συνέχεια στη ζωή γενικότερα. Και φυσικά τους καθηγητές μου, τόσο του σχολείου όσο και του φροντιστηρίου, στους οποίους οφείλω ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here