Εσωσαν 469 πρόσφυγες οι Γιατροί χωρίς σύνορα σε μιά μέρα

Στις δύο πρώτες επιχειρήσεις έρευνας που πραγματοποίησαν στη Μεσόγειο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διέσωσαν 469 πρόσφυγες. Το απόγευμα της Κυριακής διασώθηκαν 369 άτομα ενώ το πρωί της Δευτέρας άλλοι 104 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε εμπορικό πλοίο.

Η διάσωση των μεταναστών έγινε από το πλοίο MY Phoenix, με σύμπραξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της μαλτέζικης οργάνωσης MOAS (Migrant Offshore Aid Station, Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα).

Το πλήρωμα του MY Phoenix που αποτελείται από 20 άτομα και περιλαμβάνει επαγγελματίες έρευνας και διάσωσης, επαγγελματίες διαχείρισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, καθώς και ιατρικό προσωπικό.

Οι διασωθέντες ήταν κυρίως από την Ερυθραία, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και περίπου 45 παιδιά, ακόμα και βρέφη. «Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το θέαμα 369 απίστευτα στριμωγμένων ανθρώπων σε ένα αλιευτικό σκάφος», δήλωσε ο Κρις Κατραμπονε, συνιδρυτής της MOAS μαζί με τη σύζυγό του, Ρεγγίνα. «Οι άνθρωποι που διασώθηκαν χθες το απόγευμα ήταν τόσο συνωστισμένοι, που τα πόδια τους υπέφεραν από κράμπες και δυσκολεύονταν να περπατήσουν. Ακόμη και μετά από αρκετές ώρες της επιχείρησης διάσωσης, παρέμεναν πολλοί άνθρωποι στη βάρκα. Τόσο γεμάτο με ανθρώπους ήταν το αλιευτικό».

Η κατάσταση όλων των διασωθέντων που επιβιβάστηκαν στο MY Phoenix, είναι σταθερή. Λαμβάνουν τροφή, νερό και άλλα βασικά είδη για την υγιεινή και την επιβίωσή τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here