Εως τέλος Οκτωβρίου η απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

Με περίπου 500 εργαζόμενους των μεταλλείων να βρίσκονται έξω από το Μέγαρο του Αρσακείου στην Πανεπιστημίου, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λπ.)

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι σχετικές δοκιμές έγιναν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία, όπου απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Η παραδοχή της Ελληνικός Χρυσός

Η «Ελληνικός Χρυσός» παραδέχθηκε ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στην Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.

Παράλληλα, οι συνήγοροι των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», ισχυρίσθηκαν ότι στη τεχνική επεξεργασία του χρυσού δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η δικηγόρος των εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Σκουρλέτης όταν υπέγραφε την απόφαση με την οποία ανακαλούσε τη λειτουργία των μεταλλείων, δεν είχε καμία εικόνα και κανένα στοιχείο στα χέρια του για μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς όλα τα έγγραφα, μελέτες, συμβάσεις, κ.λπ. που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις και την λειτουργία των μεταλλείων δεν ήταν στο υπουργείο, αλλά σε συμβολαιογράφο. Ανέφερε δε ότι «από πολιτική βούληση ή από θυμό ο κ. Σκουρλέτης» εξέδωσε την απόφαση που ανέστειλε τη λειτουργία των μεταλλείων.

Το ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του -μέσω του νομικού παραστάτη του- ανέφερε ότι δεν υπέστη βλάβη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Κατά της εταιρείας οι δήμοι Αριστοτέλη και Βόλβης

Τέλος, οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης, οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, ανέφεραν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από τη λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η εταιρεία για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον μήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here