Ο κύβος ερρίφθη: Ο ESM αναζητά τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 

Η ώρα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους, φαίνεται ότι πλησιάζει, παρά την κινδυνολογία διαφόρων πλευρών. Ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας(ESM), ο βασικός μας πιστωτής στο τρίτο πακέτο του μνημονίου επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση πιθανών λύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με το Reuters.

Η διερεύνηση γίνεται σε καθαρά τεχνικό επίπεδο ξεκαθαρίζει ο Μηχανισμός, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο. Τονίζει δε ότι για τη λήψη της όποιας απόφασης για ελάφρυνση του χρέους απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τον περυσινό Αύγουστο ο ESM είχε πει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να εξετάσουν, αν χρειαστεί, πιθανά επιπλέον μέτρα προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, ο Μηχανισμός είχε δηλώσει πως αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ενώ είχε αποκλείσει «κούρεμα» επί του ονομαστικού χρέους.

«Βάσει της δέσμευσης αυτής, ο ESM έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανές επιλογές σε καθαρά τεχνική βάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μηχανισμός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here