ΕΣΕΕ: Διόρθωση αδικιών στο ασφαλιστικό μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σοβαρές αναταράξεις στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκτιμά η ΕΣΕΕ  ότι θα φέρει η απόφαση του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες κρίνει παράνομη την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και τον καθορισμό του ύψους των ασφαλιαστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημά τους.  

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ η φερόμενη απόφαση «ανατρέπει ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, αλλά και τους πιστωτές». Σημειώνει ωστόσο ότι έως ότου εκδοθεί επισήμως η απόφαση οι έμποροι θα πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και καλει τη κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις.

«…Η ΕΣΕΕ οφείλει να περιμένει την επίσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα, ώστε να διαβάσει προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης που 2 ενδέχεται να στοιχειοθετεί νέες ενστάσεις, ενώ μέχρι τότε συστήνει σε όλους τους εμπόρους να παραμείνουν συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την Παρασκευή 30/3/18, οι σύμβουλοι με συντριπτική πλειοψηφία 17 υπέρ, 8 κατά, δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος). Οι προσφυγές των επιστημονικών φορέων, των μεταφορέων, των εμπόρων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) άρχισε από πέρυσι τον Φεβρουάριο και συζητήθηκαν στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο, προβάλλοντας την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του ΕΦΚΑ όσον αφορά την ένταξη σε αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και της αναλογικότητας του ύψους της εισφοράς.

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι στο τέλος θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες απόψεις, αφού θα γίνουν άμεσα διορθώσεις σε όσες κατηγορίες έχουν επισημανθεί αδικίες και υπερβολές, αναφέρει η ΕΣΕΕ, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με το υπουργείο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών.

«Προβληματισμό πάντως δημιουργεί το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προσθέσει άλλο ένα αγκάθι, και μάλιστα σημαντικό, στην πορεία για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου, καθώς το ξήλωμα μεταρρυθμίσεων για οποιονδήποτε λόγο προκαλεί πάντα προβλήματα» τονίζει η Συνομοσπονδία, ενώ προσθέτει ότι από την άλλη πλευρά, παράγοντες των Βρυξελλών θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει όπως στο παρελθόν, τον ίδιο δρόμο ανάλογων περιπτώσεων «επινοώντας δηλαδή αλλαγές για να καλύψει νομικά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές νόμους και διατάξεις».

Οι δανειστές συνήθως καλούν την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ χωρίς όμως να αθετήσει τα συμφωνηθέντα, σημειώνει η ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι στις περιπτώσεις περικοπής των συντάξεων και της μονομερούς διαιτησίας στον ΟΜΕΔ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, οι θεσμοί που πάντα θέλουν να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα κάλεσαν το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει μια έκθεση ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα επανεξετάσει το θέμα λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ.

«Η ΕΣΕΕ επιδιώκει τις απαιτούμενες προσαρμογές και αλλαγές στο νόμο που θα αποκαθιστούν αδικίες, θα διορθώνουν λάθη και θα περιορίζουν τις υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων που πληρώνουν ετησίως 1,24 δισ ευρώ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν λοιπόν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται τόσο το νομοθέτημα όσο και η αρχιτεκτονική του συστήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here