ΕΣΕΕ: Το άνοιγμα τις Κυριακές ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα, πολυεθνικούς ομίλους και Μalls-Kλείνουν όλα τα εμπορικά την Κυριακή

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(ΓΡ. ΣΙΑΜΙΔΗΣ)

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, την οποία χαρακτηρίζει απόλυτο λάθος σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης και φτώχειας, εκφράζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που εκπροσωπεί τον μεγάλο κλάδο της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα. Επισημαίνεται επίσης ότι με το άνοιγμα κατασρταηγείται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εξυπηρετούνται συγκεκριμένα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πολυεθνικοί όμιλοι των Malls.

Η ΕΣΕΕ μαζί με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας έχουν κηρύξει καθολικό και πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων την Κυριακή, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Όλοι τους αντιδρούν στην ουσιαστική, όπως λένε, απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης περί δήθεν «εκσυγχρονισμού», όπως σημειώνουν.  Μάλιστα, οι οργανώσεις αποφάσισαν ότι, για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετεί η κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη οκτώ θεσμοθετημένες.

«Πρωτοβουλία επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού οι Κυριακές»

Η ΕΣΕΕ επιμένει πως η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν «την ενσυνείδητη και προκλητική συνταγματική εκτροπή, ενάντια στην απόφαση 100/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον αυθαίρετο και προβληματικό καθορισμό των δήθεν «τουριστικών» περιοχών, βάσει κριτηρίων αναξιόπιστων και αντιεπιστημονικών και την απαξίωση των αρμοδιοτήτων των εκλεγμένων εκπροσώπων τής κάθε περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τις δικές τους τύχες, σε ό,τι αφορά τις αγορές τους».

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να δείξει τι θέση παίρνει απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το οργανωμένο εμπόριο θέλει πλέον να μετρήσει τους φίλους του και τους εχθρούς του.

Αναμένει μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Κυριακής

Η Συνομοσπονδία έχει παράλληλα καλέσει τον εμπορικό κόσμο της χώρας και τους Εμπορικούς Συλλόγους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει το κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή τους και δηλώνει εντυπωσιασμένη από το αποτέλεσμα, προβλέποντας καθολική συμμετοχή. Παράλληλα, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τους τοπικούς εκπροσώπους του εμπορίου υλικό με επιχειρήματα τις κατά καιρούς έρευνες του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τα φτωχά, όπως λέει, αποτελέσματα των εργάσιμων Κυριακών.

Το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με άλλο λάθος και η λειτουργία των Κυριακών σε συνθήκες κρίσης, ύφεσης και φτώχειας είναι το απόλυτο λάθος, προσθέτει.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως στο πλευρό των οργανώσεων «κατά των όψιμων υποστηρικτών των «τουριστικών» Σπάτων, Ελληνικού και Θέρμης συντάσσονται και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας, καθώς μετά την ξεκάθαρη θέση του ομίλου Σκλαβενίτη, έρχεται και η ανακοίνωση της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here