Έρευνα-προσφυγικό: Ανησυχία και συμπόνοια για τους πρόσφυγες, καθολική αποδοκιμασία για την πολιτική της ΕΕ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Τι αισθάνονται οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου αντικρίζοντας μια οικογένεια προσφύγων; Συμπόνοια, κατανόηση και αλληλεγγύη ή μήπως θυμό, φόβο, ακόμη και απέχθεια; Είναι ξενοφοβικοί οι πολίτες της Αττικής ή άγγιξαν την ευαίσθητη χορδή της ανθρωπιάς τους οι καραβιές των εξαθλιωμένων που έφτασαν κατά εκατοντάδες στα νησιά;

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα με την ανησυχία πάντως να κυριαρχεί, απαντά σφυγμομέτρηση της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Kι αυτό γιατί καταγράφεται φόβος για χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στις σημερινές συνθήκες κρίσης.

Την ώρα που οι 7 στους 10 ανησυχούν για την προσφυγική κρίση, οι 5 στους 10 αισθάνονται αλληλεγγύη, ένας αισθάνεται φόβο και 3 ή 4 κατανόηση.

Στην ερώτηση «εσείς προσωπικά είστε υπέρ ή κατά της υποδοχής από την Ελλάδα των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά;» το 55,7% τάσσεται υπέρ της αποδοχής και το 41,7% κατά.

Οι μισοί όμως βλέπουν πρόσφυγες και μετανάστες σαν απειλή και μόλις το 23% ως ευκαιρία. Ένα ποσοστό που κυμαίνεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα είτε δηλώνει απέχθεια και αποστροφή για τους πρόσφυγες (από 7-21%) είτε είναι παντελώς απρόθυμο να δώσει κάθε είδους βοήθεια σ’αυτούς (13%-61%). Τα ποσοστά αυτά γεννούν προβληματισμό, και σημειώνονται κυρίως σε συνοικίες της Δυτικής Αθήνας.

Στην ίδια έρευνα σημειώνεται καθολική αποδοκιμασία της στάσης των ηγετών της ΕΕ έναντι του προσφυγικού (93,6%). Θεωρείται δηλαδή πως την μεγαλύτερη ευθύνη για την κακή διαχείριση του προβλήματος φέρει η Ε.Ε. και λιγότερο η κυβέρνηση. Κοινή πεποίθηση όλων είναι πως η ένταση του προβλήματος θα ήταν ίδια ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα το διαχειριζόταν.

Καταγράφεται εδώ μια αντίφαση: την ώρα που η κοινή γνώμη θέλει να γλυτώσει από το πρόβλημα που λέει ότι δημιούργησε η Ευρώπη, λειτουργεί συναισθηματικά και εμφανίζεται αντίθετη με την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ στην Τουρκία προκειμένου να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Από τα ευρήματα αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος που η κοινή γνώμη ζητάει να παίξουν οι Δήμοι. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η αυτοδιοίκηση χειρίστηκε καλά το θέμα σε αντίθεση με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τις οποίες εγκαλεί για λάθος χειρισμούς.

«Προς το παρόν οι προσφυγικές ροές στα νησιά έχουν σταματήσει. Πρέπει όμως να ξέρουμε τι λένε οι πολίτες για όσους παραμένουν στη χώρα. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μετρήσεις, για να ξέρει και να μπορεί να ορίζει και την πολιτική της συμπεριφορά κάθε στιγμή» σημειώνει ο δήμαρχος Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αναφερόμενος στη σφυγμομέτρηση.

Ο ίδιος αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για ολιγωρία σε σχέση με την κατανομή των προσφύγων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και υπογραμμίζει ότι καμιά προσπάθεια συντονισμού δεν έχει προχωρήσει. «Παρά τις εκκλήσεις των δημάρχων προς τον ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής για δίκαιη κατανομή των 50 χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν, αυτό δεν συνέβη. Όσοι έβαλαν πλάτη για να διευκολύνουν την κατάσταση βρίσκονται τώρα εκτεθειμένοι. Εμείς στην Αττική δεν ξέρουμε πόσους ανθρώπους θα φιλοξενήσουμε, πόσοι μας αναλογούν. Όλοι μπορούμε να κρυφτούμε ή να βρεθούμε προ των ευθυνών μας» σημειώνει με νόημα ο Γ. Ιωακειμίδης. 

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 1.120 πολιτών στην Αττική από τις 23 έως τις 28 Μαρτίου 2016, δηλαδή μόλις έκλεισαν τα σύνορα και χωρίς οι ροές να έχουν ανακοπεί.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας (ολόκληρη η έρευνα με τους πίνακες επισυνάπτεται) συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Στην ερώτηση «Πώς κρίνετε τους χειρισμούς καθενός από τους παρακάτω θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;» οι τοπικές κοινωνίες όπου εντοπίζεται το πρόβλημα (νησιά, λιμάνια, σύνορα κλπ) κρίνονται ιδιαιτέρως θετικά κατά 80,4% και ακολουθούν τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό), ο στρατός και η τοπική αυτοδιοίκηση. Στον αντίποδα βρίσκονται κυβέρνηση, ΜΜΕ και αντιπολίτευση.
  •  Απέναντι στους πρόσφυγες συναισθήματα όπως η αλληλεγγύη, η συμπόνια και η κατανόηση συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά από τον θυμό, τον φόβο και την απέχθεια. Οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και η Δυτ. Αττική συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά απέχθειας.
  • Αντίφαση παρατηρείται στη Δυτ. Αττική όπου ενώ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθεια ταυτόχρονα συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο στην ανοχή καθώς και στην αποδοχή κέντρων φιλοξενίας ανοιχτού τύπου. Στα πλαίσια αυτά κυριαρχεί και η γνώμη υπέρ των κλειστών κέντρων φιλοξενίας.
  • Σε ποσοστό κάτι μικρότερο από 56% ο κόσμος είναι υπέρ της υποδοχής των προσφύγων. Η Δυτ. Αττική συγκεντρώνει τα μεγαλύτερο ποσοστό κατά της υποδοχής των προσφύγων.
  • Υπάρχει ανησυχία ως προς την πιθανότητα αύξησης του προσφυγικού ρεύματος.
  • Οι πολίτες σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένοι από την συμβολή των Δήμων στο προσφυγικό. Εξαίρεση αποτελούν οι κάτοικοι της Αθήνα και της Ανατ. Αττική.
  • Η κοινή γνώμη αποδέχεται την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας με την πλειοψηφία να θέλει την αποφασιστική γνώμη του Δήμου στην δημιουργία και την διαχείρισή του. Για τις θέσεις των κέντρων φιλοξενίας που έχουν εξαγγελθεί οι πολίτες έχουν σύμφωνη γνώμη για τα περισσότερα και θα αποδέχονταν τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στην περιοχή τους, ακόμα και δίπλα στο σπίτι τους.
  • Η ατομική προσφορά αντιμετωπίζεται θετικά με εξαίρεση την προσφορά χρημάτων και φιλοξενίας.
  • Τέλος σχετικά με την Ε.Ε. γενικά η στάση της κοινής γνώμης είναι αρνητική και δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της συμφωνίας Sengen. Παράλληλα αποδέχεται την λήψη μέτρων κύρια στο χτύπημα των διακινητών και την οικονομική ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here