Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη γρίππη

Η γρίππη έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 18 άτομα στην Ελλάδα -πέρσι σε 43 στη διάρκεια ολου του χεμωνα.

Η έξαρσή της σημειωνεται συνηθως το Φλεβάρη

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ συνιστά στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, έστω και καθυστερημένα.

Η γρίπη είναι μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται ως νόσημα από πολύ ελαφρύ, σαν κοινό κρυολόγημα, έως πολύ βαρύ, λόγω πνευμονιας ή και οξείας αναπνευστικης ανεπάρκειας.

Κάθε λοιμωξη του αναπνευστικού πάντως δεν είναι γρίπη και αν κάποιος έχει συμπτώματα, στο νοσοκομείο του κάνουν συνηθως ένα ταχύ «πρόχειρο» τεστ για να διαπιστωθει αν προκειται για γρίπη και χρειάζεται αντιικα ή αν προκειται για μία ελαφρύτερη ίωση ή ίσως και για κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Εν συνεχεία αποστέλλεται δείγμα και στο Ινστιτουτο Παστέρ για να διαπιστωθεί 100% αν προκειται για γρίπη και να αναγνωρισθεί το στέλεχός της.

Στη γρίπη δεν βοηθούν τα αντιβιοτικα γιατί αυτά αντιπαλεύουν μικροβιακές λοιμώξεις και όχι ιους. Αν προκειται για διττή λοιμωξη, και ίωση και μικροβιακή λοιμωξη, μόνον τότε χορηγουνται και αντιικα και αντιβιοτικά. Η γρίππη αντιμετωπίζεται πάντως με αντιικα.

Κάθε χρόνο εμφανίζονται αρκετά βαριά ή και θανατηφόρα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2017 κυκλοφόρησαν κυρίως ιοί γρίπης Α(Η3Ν2) με 276 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 108 θανάτους, την περίοδο 2017-2018 κυρίως ιοί γρίπης Β με 107 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 42 θανάτους, ενώ η τρέχουσα περίοδος προς το παρόν εξελίσσεται ιδιαίτερα έντονα με επικρατέστερο ιό τον Α(Η1Ν1). Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των θανόντων είναι ανεμβολίαστοι, όμως έχουμε δυστυχώς θανατηφόρα κρουσματα και σε εμβολιασμένους

Από τη γρίπη κινδυνεύουν μόνον οι υπερήλικες;

Αυτό συνιστά πλάνη. Μεγάλο κίνδυνο βαριάς συμπτωματολογίας ή και κίνδυνο ζωής διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες καταστάσεις, οι παχύσαρκοι, τα βρέφη, οι εγκυμονούσες, αλλά μερικές φορές και οποιοσδήποτε άλλος, υγιής, νέος ή μεσήλικας. Εχουμε δηλαδή περιστατικά βαριάς γρίπης και σε νέους ανθρώπους που ειναι (από όσο γνωριζουν τουλάχιστον) απολυτα υγιείς. Δεν γνωρίζουμε αν καποιοι είχαν ένα νόσημα το οποίο αγνοούσαν και το οποιο τους έκανε ευάλωτους στη γριπη Η γρίπη συνήθως δεν ειναι απειλητικη για νεους υγιείς ανθρωπους, όμως αυτό δυστυχώς δεν είναι απολυτο.

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ εξέδωσε τις εξής ερωτησεις-απαντήσεις επί του θέματος:


Μπορεί κάποιος να αποφύγει τη γρίπη;

Μπορεί να μειώσει σημαντικα τον κίνδυνο νόσησης:

* εμβολιαζόμενος
* αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους
* πλένοντας συχνά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα
* προσπαθώντας να μην αγγίζει στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια (ο ιός «εγκαθιδρύεται» και αναπτύσσεται σε βλεννογόνους, όπως της μύτης)

Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα παίρνουν και όσοι έχουν εμβολιασθεί γιατί το εμβόλιο δεν καλύπτει 100%.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πόσο μας προφυλάσσει;

Οι ιοί της γρίπης παρουσιάζουν συνεχώς μεταβολές. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά το εμβόλιο να μην προστατεύσει από τον ιό που θα κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Γενικά, πάντως, κάθε εμβολιασμένος έχει 60% πιθανότητες να μη νοσήσει καθόλου από τον ιό της γρίπης. Aκόμη, όμως, και αν τελικά πάθει γρίπη, τα συμπτώματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι αν το ίδιο άτομο δεν είχε εμβολιασθεί.

Μπορώ να πάθω γρίπη από το εμβόλιο αυτο καθαυτό;

Αποκλείεται. Το εμβόλιο δεν αποτελείται από ολόκληρους ιούς, αλλά από μια χημική ουσία της επιφανείας τους. Είναι αδύνατον να νοσήσει κάποιος μόνον από μία καθαρή χημική ουσία.

Μήπως το εμβόλιο με κάνει τελικά πιο ευαίσθητο;

Ασφαλώς όχι. Το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τον ιό της γρίπης -και μόνον αυτόν- να μας προσβάλει, για όσο διάστημα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να νοσήσουμε από οποιονδήποτε άλλο ιό του αναπνευστικού είτε έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη είτε όχι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here