Ερντογάν: Υπάρχουν εκκρεμότητες στη συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει να διευθετήσουμε-Προστασία δικαιωμάτων ομογενών μας στη Δ. Θράκη-Παυλόπουλος: Είναι θέμα ερμηνείας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εμμένει στην πολιτική της επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Απαντώντας στον χαιρετισμό του Ελληαν προέδρου, ο κ. Ερντογάν, επέμεινε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες με την συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει να διευθετηθούν. Ανάμεσά σε αυτές ανέφερε το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται ως τουρκική η μειονότητα της Θράκης, και η εκλογή του μουφτή.

«Δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης ή επικαιροποίησης των συνθηκών, αλλά ερμηνείας τους. Αρμόδια για να απαντήσει σε αυτά είναι η ελληνική κυβέρνηση, ανταπάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

«Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια – Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά – Υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε.

Και συνέχισε:

«Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.

«Εμείς δώσαμε τουρκική ιθαγένεια σε μέλη της επιτροπής που εκλέγουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στη δυτική Θράκη όμως οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, Αρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης», πρόσθεσε.

Εκανε μάλιστα αναφορά και στις συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων πολιτών στη Θράκη:  Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση.

«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο τούρκος πρόεδρος.

Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς», υπογράμμισε.

Για το Κυπριακό

Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here