Ερντογάν: Θα ανοίξουμε πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρατζίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετά την ανακήρυξη της Ανατολική Παλαιστίνης ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης από τους ηγέτες 57 μουσουλμανικών κρατών, η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει εκεί πρεσβεία

«Έχουμε ήδη ανακηρύξει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους αλλά δεν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε πρεσβεία εκεί, γιατί η Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχ», είπε. «Θεού θέλοντος, η ημέρα είναι κοντά – και με την άδεια του Θεού- θα ανοίξουμε την πρεσβεία μας εκεί» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα στελέχη του κόμματος AKP.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατακρίνει και άλλες φορές την ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται οτι τα αρχικά σχέδια των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή ήταν να ιδρυθούν εκεί ένα εβραϊκό κράτος και  ένα αραβοφωνο και η Ιερουσαλήμ να θεωρείται διεθνής πόλη. Εν συνεχεια μετά από πολέμους στην περιοχή  η δυτική Ιερουσαλήμ περιήλθε  στο Ισραήλ και η Ανατολική στους Παλαιστινίους και στην Ιορδανία. Στον τελευταίο πολέμο το Ισραήλ κατέλαβε και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την χώρα των Παλαιστινιων (τη λεγόμενη Δυτική Όχθη, δηλαδή την περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here