Ερντογάν: Τελειωμένη υπόθεση η συμφωνία για τους S 400, θα συμπαραγάγουμε τους S 500 με τη Ρωσία

Την κοινή παραγωγή S-500 με την Μόσχα προανήγγειλε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθαρίζοντας πως η αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία είναι μια τελειωμένη συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ενώπιον φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη ότι η γειτονική χώρα μετά από τεχνικές εργασίες διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο η αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους, όπως φοβάται η Ουάσινγκτον.

«Εκείνοι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) δείχνουν τώρα μια κάποια επιφυλακτικότητα, αλλά αργά ή γρήγορα θα λάβουμε τα F-35. Δεν αποτελεί επιλογή να μην τα παραδώσουν», κατέληξε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την προγραμματισμένη αγορά της Τουρκίας των S-400 «εξόχως προβληματική», επαναλαμβάνοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο και τη συνεργασία της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin Corp.

Η Άγκυρα είναι εταίρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγής, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους και έχει δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η οριστικοποίηση της αγοράς θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μαχητικά της F-35, αλλά η Άγκυρα αμφισβητεί ότι το σύστημα αποτελεί απειλή.

Τον περασμένο μήνα το Reuters ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση αυτού του τύπου μαχητικών πέμπτης γενιάς σε άλλες πέντε χώρες, όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ρουμανία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here