Ερντογάν: Οσοι μας αγνοούσαν, τώρα προσέρχονται σε διάλογο μαζί μας

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγα μόνο 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και με την Κύπρο να ζητά κυρώσεις κατά τις Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι «όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν τώρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η δήλωση αυτή έγινε καθώς πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προφανώς ενθαρρυμένος και από το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν έλαβε καμία απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, παραπέμπτοντας γενικόλογα σε συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο τόσο η Γερμανία όσο και η Ε.Ε. τον πιέζουν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά»

Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε ο ΟΗΕ, που στη ίδια συνεδρίαση επέκρινε την αντίδραση του Οργανισμού στην πανδημία του κορονοϊού.

«Ο ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Τα Ηνωμένα Έθνη, που αναγνώρισαν την ύπαρξη πανδημίας εβδομάδες αργότερα, δεν έδειξαν καμία παρουσία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ούτε στην κάλυψη των αναγκών».

Επίσης, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κατά την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ένα Συμβούλιο με δομή που αφήνει τη μοίρα επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος πέντε χωρών δεν είναι δίκαιο και ούτε είναι βιώσιμο», είπε. Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Αν και εξέφρασε τις καλύτερες ευχές του για την 75η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι είναι ώρα και για αυτοκριτική.

Επίσης, πρότεινε την ίδρυση ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη, «την εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας και σταυροδρόμι ηπείρων», τονίζοντας ότι θα υποστήριζε τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here