Ο Ερντογάν απειλεί: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό βιβλίο. Θα πάμε την Τουρκία πιο πέρα

Για πρώτη φορά με τόσο κυνικά,προκλητικό τρόπο, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγλίπ Ερντογάν, έθεσε ευθέως και απεριφράστως, θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, απειλώντας με βίαιη επέκταση της Τουρκίας! Ξεπερνώντας τον εαυτό του και κάθε προηγούμενη δήλωση, και συμπεριφερόμενος ως ο αλητόμαγκας της γειτονιάς, τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ούτε ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα «A Haber» ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας είπε: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο…Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. Η  Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε…Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο… Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σοβαρά εν αμφιβόλω τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς σήμερα οι επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων ανακοίνωσαν στο Στρασβούργο ότι προτίθενται να κατεβάσουν την Πέμπτη ψήφισμα προς ψηφοφορία με την οποία θα ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας, καθώς «τα στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Πριν λίγο καιρό, προετοιμάζοντας το έδαφος, είχε μιλήσει για «τα σύνορα της καρδιάς».
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο», είχε πει τότε και είχε προσθέσει: « Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

Και συνέχιζε τότε: «Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία; Το Εθνικό Συμβόλαιο το έφερε ο Μουσταφά Κεμάλ. Και γιατί ανησυχείτε; Εμείς δεν είμαστε καθόλου ανήσυχοι. Αυτό το Εθνικό Συμβόλαιο που αφορά στη Δύση μέχρι την Ανατολή πότε ξεκίνησε; Δεν υπάρχει εδώ ημερομηνία; Αυτό εδώ το έθνος δεν έχει παρελθόν; Aς μάθουμε ποιοι ήμασταν χθες και ας δούμε ποιοι είμαστε σήμερα».

«Μπαίνοντας στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, ήταν να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Αλλά, δυστυχώς, ούτε δυτικά ούτε ανατολικά καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου. Φαίνεται πως σκοπός ήταν να βάλουν την Τουρκία σε έναν φαύλο κύκλο και να ξεχάσουμε μία χιλιετία Σελτζουκικού και Οθωμανικού παρελθόντος που υπήρχε σε αυτήν εδώ τη γεωγραφική περιοχή» είχε καταλήξει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here