Ερντογάν: Ανακοινώνει «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής

Mεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήγγειλε ο Ερντογάν τις παραμονές της συνόδου κορυφής για την Τουρκία. 

Την ώρα που το Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιέσει την Άγκυρα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ο Ερντογάν μιλώντας σε προγραμματισμένη εκδήλωση, υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη καθώς και την ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο αυτού που η κυβέρνησή του έχει αποκαλέσει «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Παράλληλα, μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σχέδιο θα βελτιώσει το δικαστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι «ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του», αλλά και τονίζοντας ότι «η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας […] είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε».

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το διαδίκτυο και ανακοίνωσε ότι μια επιτροπή θα δημιουργηθεί για να επιτηρεί την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές και πως θα εκδίδεται κάθε χρόνο μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Αγνοείται το ΕΔΔΑ

Επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν επισημαίνουν πως η κυβέρνησή του ασκεί πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα, το οποίο υποχρεώθηκε να τιμωρήσει χιλιάδες ανθρώπους που η κυβέρνηση θεώρησε αντιπάλους της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και πως ενήργησε για να αντιμετωπίσει απειλές σε βάρος της χώρας.

Η Τουρκία έχει αγνοήσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την άμεση απελευθέρωση του φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και πάνω από τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικασθεί, και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας, του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Το ΕΔΔΑ, οι αποφάσεις του οποίου είναι νομικά δεσμευτικές, υπογραμμίζει πως τέτοιες κρατήσεις παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και περιορίζουν τον πλουραλισμό και την πολιτική συζήτηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here