Εργαζόμενοι ΕΛΣΤΑΤ: Ο Α. Γεωργίου λειτουργεί ως υπάλληλος των δανειστών

Toυ ΝΑΣΟΥ  ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

«Ως υπάλληλος των δανειστών σε αποστολή εκτός έδρας και όχι σαν υπάλληλος του ελληνικού κράτους» λειτουργεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ανδρέας Γεωργίου. Εν ονόματι της ανεξαρτησίας της Αρχής από την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος κ. Νίκος Κλουβάτος και η γενική γραμματέας του Συλλόγου Φλώρα Καψήλη, «αποδεικνύεται η εξάρτησή του (κ. Α. Γεωργίου) από ξένα κέντρα».

Η ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος προχώρησε στη δημοσιοποίηση αυτής της, ιδιαίτερα σκληρού περιεχομένου, ανακοίνωσης ζητώντας για μια ακόμη φορά την απομάκρυνση του κ. Γεωργίου από την Αρχή, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» (24 Μαΐου 2015) στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Όλα τα είχε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης και βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδος στο Brussels Group, ο Ανδρέας Γεωργίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ του έλειπε. Πράκτοράς μου με ενημέρωσε ότι κατά τις συνομιλίες του Brussels Group στις Βρυξέλλες στέλεχος της τρόϊκας εμφάνισε αιφνιδιαστικά στον κ.Χουλιαράκη ένα προσχέδιο νομοσχεδίου σχετικό με την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ. Μαθαίνω πως ο πρόεδρος του ΣΟΕ έκπληκτος διαπίστωσε ότι το εν λόγω προσχέδιο είχε συνταχθεί από τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και έφερε φαρδιά –πλατιά την υπογραφή του. Φαίνεται πως ο κ. Γεωργίου εξακολουθεί να αισθάνεται πιο άνετα με τους παλιούς συναδέλφους του στο ΔΝΤ απ’ ότι με την Ελληνική διοίκηση. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου πρώτα βρέθηκε στα χέρια των θεσμών και μετά στα χέρια των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών».

«Είναι στο πλάι των δανειστών»

Το δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα» που δεν έχει διαψευσθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, επιβεβαιώνει ότι ο κ. Γεωργίου σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων που αφορούν το μέλλον της χώρας εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις στο πλάι των δανειστών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πολλές φορές στο παρελθόν έχει καταγγείλει τον κ. Γεωργίου ότι λειτουργεί ως υπάλληλος των δανειστών σε αποστολή εκτός έδρας και όχι σαν υπάλληλος του ελληνικού κράτους. Σήμερα αποδεικνύεται με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτουργούσε και λειτουργεί υπεράνω των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα αιτήματά του δεν τα υποβάλλει εντός χώρας αλλά εκτός χώρας, εκβιάζοντας για την ικανοποίησή τους, με τη δανειοδότηση της χώρας. Είναι ασύλληπτο όμως, εν ονόματι της ανεξαρτησίας μας από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεικνύεται η εξάρτησή του από ξένα κέντρα».

Το επιχείρημα για περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «με απλά λόγια σημαίνει περαιτέρω εξάρτησή της από αλλότρια συμφέροντα. Άλλωστε σήμερα με τις έπ’ άπειρο τροποποιήσεις που έγιναν στον ιδρυτικό νόμο, η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ «είναι ένας ψευδόκοσμος, όπου η ονομασία της εξαπατά την έννοια της (…) Σήμερα γίνεται φανερό αυτό που “κρυφίως και ανά την πόλιν” λέγεται ότι εκτός από την τρόικα εξωτερικού υπάρχει και τρόικα εσωτερικού που υποβάλλει όρους και επιβάλλει εκβιασμούς στη χώρα για να δανειοδοτηθεί (…) Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ούτως ή άλλως ελέγχονται από τη Eurostat, δεν χρειάζεται λοιπόν επιπλέον να διοικείται από τους δανειστές (…) Ζητάμε λοιπόν για μια ακόμη φορά την απομάκρυνση του κ. Γεωργίου ο οποίος έκλεισε την πόρτα της ανεξαρτησίας μας μετατρέποντας την ΕΛΣΤΑΤ σε φυλάκιο των “θεσμών”».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here