Εργαστήρι δημιουργικής σκέψης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Φαντασία, ευρηματικότητα, δημιουργική έκφραση γύρω από ένα θέμα προσφέρονται στο Εργαστήρι Δημιουργικής Σκέψης που θα γίνει σε τρία συνεχόμενα Σάββατα 16, 23, και 30 Μαΐου, ώρα 17.00-20.00, στο βιβλιοπωλείο Booktalks, Αρτέμιδος 47 & Αγ. Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο. Κάθε συνάντηση θα εστιάζει σε έναν από τους τρεις άξονες: λογοτεχνία, θέατρο, αρχιτεκτονική. Για δηλώσεις συμμετοχής απευθύνεστε στο Booktalks, τηλ. 2109802520. ΝΚ:  Στόχος του Εργαστηρίου να παρουσιάσει ευφάνταστους τρόπους προσέγγισης ενός θέματος μέσα από διαφορετικές περιοχές πολιτιστικής δράσης, που επιτρέπουν την ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων και αποδεικνύουν ότι η δημιουργικότητα, σε μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης ενός θέματος, της σωστής διαχείρισης του υλικού που αξιοποιούμε και του διαρκούς ελέγχου των ιδεών μας.

-Τι είναι το Εργαστήρι Δημιουργικής Σκέψης;

Νίκος Καζάζης: Μαζί με τον σκηνογράφο Πάρι Μέξη και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τιμαγένη, θα αξιοποιήσουμε το βιβλίο του Μαρκ Χάντον, «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», για να παρουσιάσουμε δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργική έκφραση των παιδιών, την ευρηματικότητα και τη φαντασία, συνδυάζοντας τη λογοτεχνία με το θέατρο και την αρχιτεκτονική. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδαγωγούς αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη διασύνδεση της πολιτιστικής καλλιέργειας με τη δημιουργικότητα.

-Ποιος είναι ο στόχος του;

Πάρις Μέξης: Στο εργαστήριο θα παρακολουθήσουμε μια γραπτή διήγηση μέσα από ενδιαφέρουσες και ασυνήθιστες  οπτικές και θα παρουσιάσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εισάγουμε τους αναγνώστες, νέους και παλιούς, σε διαφορετικούς στίβους σκέψης όπως η αρχιτεκτονική, και το θέατρο μέσα από τη λογοτεχνία.

Ιωάννης Τιμαγένης: Η αρχιτεκτονική είναι το παν! Ναι, ακούγεται εγωιστικό! Κάθε αρχιτέκτονας πρέπει να είναι εγωιστής.  Να μην εφησυχάζει με ό,τι του λένε! Να βλέπει, να κατανοεί, να απορρίπτει το φαινομενικά τέλειο, να συνδιαλέγεται συνεχώς, να πιστεύει ότι καθετί μπορεί να έχει και μια δεύτερη ή ίσως και μια τρίτη οπτική. Πάντα! Μόνο έτσι μπορεί να οξύνει ακατάπαυστα την δημιουργική και κριτική του αντίληψη. Η αρχιτεκτονική λοιπόν είναι το ταξίδι για να φτάσεις στο κτίριο. Το κτίριο είναι απλώς ο συγκερασμός και το «φιλτράρισμα» όλων των ερεθισμάτων. Είναι η δυνατότητα να κατανοείς διαφορετικά, τους ανθρώπους και το περιβάλλον σου, όπως ένα λογοτεχνικό κείμενο μέσα από το λόγο σε βοηθά να συνομιλήσεις με την πραγματικότητα.

-Τι είδους δραστηριότητες θα παρουσιάσετε;

Νίκος Καζάζης: Συμφωνήσαμε να εστιάσουμε γύρω από τον άξονα του βλέμματος, πώς «βλέπουμε» τους άλλους και τα πράγματα. Ειδικά για τη λογοτεχνία είναι ένα προνομιακό πεδίο: θα συζητήσουμε για την κατασκευή της οπτικής γωνίας, για την πρόσληψη ενός χαρακτήρα από τον αναγνώστη, αλλά και για τα κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται.

Πάρις Μέξης: Χρησιμοποιώντας το βιβλίο σαν οδηγό θα παρακολουθήσουμε την δημιουργία μιας θεατρικής πράξης καθώς και τον τρόπο σύνθεσης του πλαισίου διήγησης αυτής της πράξης και θα εξετάσουμε το πώς η διαδικασία της  ανάγνωσης και της κατανόησης ενός κειμένου αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας.

Ιωάννης Τιμαγένης: Κινούμενοι γύρω από τον κεντρικό μας άξονα -το βλέμμα ή αλλιώς την οπτική- θα εξερευνήσουμε τμήματα του βιβλίου με διαφορετικές ματιές όπως όταν εξερευνούμε έναν χώρο, προκειμένου να δούμε τι μας «δείχνει» και να αφουγκραστούμε τι μας «λέει». Θα περπατήσουμε στον ψυχολογικό κόσμο του ήρωα του βιβλίου μας μπαίνοντας στη θέση του μέσω φαινομένων που ενεργοποιούν την οπτική, ακουστική και νοητική αντίληψη μας, έτσι όπως πρέπει να κάνει ένα καλό κτίριο μέσω της σύνθεσης του. Θα αναζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ του όμορφου και του άσχημου, του σωστού και του λάθους, του βλέπω και του κοιτάω.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here