Εργασιακό νομοσχέδιο: Όλα όσα θέλει να κρύψει ο Χατζηδάκης για το 13ωρο και τις υπερωρίες

Ενα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα» επιφυλάσσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο για τη νέα γενιά όσο και για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της για το αντεργατικό νομοσχέδιο κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με «εμπαίζει και υποτιμά  τη νοημοσύνη των εργαζομένων με τη μέθοδο «της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των διατάξεων που εισηγούνται».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή τα παραπάνω εξηγεί ποια είναι η αλήθεια σε σχέση με τις σημερινές υποτιθέμενες διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας ενώ αναφέρεται και στην αποκάλυψη της «Αυγής»:

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια σε σχέση με τις σημερινές υποτιθέμενες διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας:

  • Με το νομοσχέδιο οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ώρες το χρόνο για όλους τους κλάδους (από 96 που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους). Οι εργαζόμενοι συνεπώς θα εργάζονται 13 ώρες την ημέρα λόγω των φτηνών υπερωριών που είναι πλέον παραπάνω από ελκυστικές για τις επιχειρήσεις. Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση στο απλό ερώτημα: Με το υφιστάμενο πλαίσιο αν εργαζόμενος κάνει 150 ώρες υπερωρία πόσο πληρώνεται και πόσο θα πληρωθεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις;
  • Το οκτάωρο καταργείται και με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης επιβάλλεται δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δηλαδή δύο ώρες επιπλέον δουλειά χωρίς αποδοχές! Πώς γίνεται να είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου επειδή αρνήθηκε την εφαρμογή της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, όταν υποτίθεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ίδιος εργαζόμενος υποβάλλει το αίτημα για διευθέτηση; Πρόκειται για εσκεμμένη σύγχυση και έμπρακτη ομολογία ότι η ατομική σύμβαση εργασίας και η δεκάωρη εργασία θα επιβάλλονται στον εργαζόμενο. Καμία προστασία από απόλυση δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απελευθερώσει τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.
  • Όσον αφορά τη δυνατότητα υπέρβασης του μέγιστου ετήσιου ορίου υπερωριών με άδεια του Υπουργείου και τον ισχυρισμό ότι προβλέπεται ήδη. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα υπήρχε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Με το νομοσχέδιο δίνεται η αποκλειστική δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να αποφασίζει μόνος του και αυθαίρετα για υπερωρίες πέραν του νόμιμου ορίου, χωρίς διαβούλευση και σαφή κριτήρια, εκκινώντας μάλιστα από την προβλεπόμενη αυξημένη βάση των 150 υπερωριών σε σχέση με το ισχύον όριο.
  • Μέχρι τώρα έχει νομολογηθεί η άδεια άνευ αποδοχών μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα «πρότασης» και από τον εργοδότη. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι θεσπίζεται η «αναγκαστική άδεια» και με ποιον τρόπο θα επιβάλλεται η σχετική πρόταση-εκβιασμός!
  • Σε σχέση με την προστασία από απολύσεις ένας εργαζόμενος που για οικονομικοτεχνικούς λόγους απολύθηκε παράνομα, σήμερα μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και 60 και άνω μισθούς. Με το νομοσχέδιο μπαίνει πλαφόν στους μισθούς υπερημερίας που καταβάλλει μια επιχείρηση σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης και ταυτόχρονα αποτρέπεται η επαναπρόσληψη του».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here