Εργασιακά: Στο τραπέζι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, κατώτατος μισθός-Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά, με στόχο να κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα ως το τέλος της εβδομάδος. Η κυβέρνηση επιχειρεί με σειρά προτάσεων να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στις συζητήσεις, η αδιαλλαξία του ΔΝΤ σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ως το τέλος Νοεμβρίου, με σκοπό στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, να είναι καθαρό το τοπίο  για την συζήτηση σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα και όχι μόνο, μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η συζητηση στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, όσον αφορά τα εργασιακά, εξελίσσεται ως εξής:

Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και επιδιώκει την σταδιακή αποκατάσταση τους, με την με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Κατώτατος μισθός: Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα, κατά την πρώτη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ -οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών κατά την πρώτη συνάντηση απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους- εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, μιας και θεωρεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ήτοι να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, ως «εμβληματική αλλαγή».

 Υποκατώτατο μισθό των νέων: Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Ομαδικές απολύσεις: Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο βαρύνοντα ρόλο αναμενόταν να παίξει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την σχετική υπόθεση της ΑΓΕΤ, αν και οι δανειστές πιέζουν για αποφάσεις πριν βγει η απόφαση, η οποία δεν αναμένεται πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, πηγές του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν ότι «η απόφαση του δικαστηρίου θα ρίξει φως στο ζήτημα της διοικητικής έγκρισης.

Ωστόσο, οι θεσμοί ισχυρίζονται ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στο ότι πρέπει να υπάρχει προέγκριση, για να μην ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος περιπτώσεων ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, απαραίτητο είναι να διενεργείται ουσιαστικός έλεγχος για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να προβούν σε ομαδικές απολύσεις».

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από το υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκύπτει ότι η θέση του ILO ενισχύει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς σχεδόν το σύνολο των θέσεων του ILO υποστηρίζει την ελληνική πλευρά σε θέματα όπως η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κ.ά.

Όπως σημειώνουν, ο ILO δηλώνει ότι είναι ενάντια στις αρχές του η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των συλλογικών συμβάσεων και επικρίνει τη θέση της μειοψηφίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ILO κρατά μεσοβέζικη στάση.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here