Έρευνα Ινστιτούτου Bruegel: Η ελληνική κυβέρνηση ξοδεύει ελάχιστα για την οικονομική κρίση του κορωνοϊού-Πλήττει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

 

Τις λιγότερες δαπάνες από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, γεγονός που πλήττει καίρια την οικονομία, την παραγωγική δομή και ιδίως τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.  Παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, τα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλαν και μάλιστα με το σταγονόμετρο και σε δόσεις είναι όχι πολύ κατώτερα των αναγκών αλλά σχεδόν ανύπαρκτα και παντελώς αδύναμα να συγκρατήσουν τις σαρωτικές συνέπειες της πανδημίας με τον Covid-19.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψεις των Βρυξελλών, του ινστιτούτου Bruegel η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Το ινστιτούτο, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι ο πρόεδρος για οκτώ χρόνια της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει συγκροτήσει παρατηρητήριο πολιτικών που αφορούν την κρίση. Στη μελέτη του καταγράφει τα δεδομένα στις αρχές Απριλίου σημειώνοντας ότι στην έρευνά του αυτή συμπεριλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων των χωρών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσα μέτρα παρθούν στο εγγύς μέλλον θα προστεθούν στην έρευνά του με εξαίρεση βέβαια τη Γερμανία η οποία ήδη έχει λάβει μέτρα κάτι που φαίνεται και από το αστρονομικό στην κυριολεξία πακέτο που θα ρίξει στην αγορά με βάση πάντα το ΑΕΠ της.

Στην έρευνά του το Bruegel χωρίζει τα μέτρα σε τρεις κατηγορίες:

τις άμεσες δαπάνες πρόσθετες κρατικές δαπάνες (όπως οι ιατρικοί πόροι, η διατήρηση των απασχολούμενων ατόμων, η επιχορήγηση των ΜΜΕ, οι δημόσιες επενδύσεις) και τα διαφυγόντα έσοδα (όπως η ακύρωση ορισμένων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).

τις αναβολές φόρων όπου πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να αναβάλουν ορισμένες πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης,

και άλλες προβλέψεις και εγγυήσεις ρευστότητας όπως εγγυήσεις εξαγωγής, βοήθεια για ρευστότητα, πιστωτικές γραμμές μέσω εθνικών τραπεζών ανάπτυξης.

Από την έρευνα του ινστιτούτου προκύπτουν οι δύο παρακάτω πίνακες οι οποίοι συνοψίζουν το ποσό (ως μερίδιο του ΑΕΠ) αυτών των μέτρων ανά χώρα.

Δημοσιονομικά μέτρα για το 2020 που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στους κορονοϊούς μέχρι τις 26 Μαρτίου 2020,% του ΑΕΠ του 2019

Από τους πίνακες είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Έχει ξοδέψει μόλις το 3,6% του ΑΕΠ της και βρίσκεται στην προτελευταία θέση του πίνακα μπροστά μόνο από το Βέλγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα business support για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 5 ατόμων είναι ύψους μόλις 1 δισ. ευρώ την ώρα που προ μερικών μηνών το πρόγραμμα «Ηρακλής» προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια ήταν ύψους 12 δισ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here