Έρευνα: η βιταμίνη D επιμηκύνει τη ζωή σε ασθενείς με καρκίνο

Τον ρόλο της βιταμίνης D σε σχέση με τον καρκίνο εξέτασε μία νέα επιστημονική μελέτη, που κατέγραψε ότι αν και η χορήγηση συμπληρωμάτων βιτ. D δεν συντελεί στην πρόληψη της νόσου, εντούτοις μπορεί να συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το 2018, περίπου 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και σχεδόν 9,6 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από την ασθένεια αυτή.

Από την πλευρά της, η D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που -μεταξύ άλλων- συμβάλλει στην υγεία των οστών και στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνθέτουν τη βιταμίνη D μέσω της έκθεσή τους στο φως του ήλιου, ενώ μπορεί να γίνει λήψη της και από ορισμένες τροφές, όπως είναι τα «λιπαρά» ψάρια.

Συχνά εντοπίζεται έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης, με αποτέλεσμα να συνιστάται η χρήση ειδικών συμπληρωμάτων. Πώς όμως συνδέεται η βιταμίνη D με τον καρκίνο;

Την απάντηση έρχεται να δώσει μία νέα επιστημονική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρησιμοποίησαν δεδομένα από 10 τυχαιοποιημένες δοκιμές που είχαν γίνει σε συνολικά 79.055 άτομα (μέσος όρος ηλικίας τα 68 έτη, το 78% του δείγματος ήταν γυναίκες).

Οι δοκιμαζόμενοι είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, με τη μία να λαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D και την άλλη να παίρνει εικονικό φάρμακο (placebo) για χρονική περίοδο τριών ετών. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν οι ασθενείς που ανέπτυξαν καρκίνο στα επόμενα χρόνια (περίοδος παρακολούθησης: τουλάχιστον 4 έτη).

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και σε χαμηλότερο κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο, κατά την περίοδο παρακολούθησης του δείγματος. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν συμπληρώματα είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση βιταμίνης D και την πρόληψη του καρκίνου.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα αυτή παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο των ΗΠΑ, στις 3 Ιουνίου (δείτε εδώ την περίληψη της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here