Ερευνα από ΟΗΕ μετά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία στη Β. Συρία

Ερευνες για χρήση χημικών όπλων κατά παιδιών από τουρκικές δυνάμεις στη Β. Συρία, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής, ξεκίνησε ο ΟΗΕ.

Oι εικόνες και οι καταγγελίες κατά των Τούρκων είναι σοκαριστικές. Ακόμη και αμερικανοί κάουν λόγο για χρήση οβίδων με σπρο φώσφορο, ένα απαγορευμένο υλικό, κατά τις δό πρώτες ημέρες της επιχείρησης με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι άμαχοι και να φύγουν από την περιοχή. την ζώνη ασφαλείας που θέλουν να ελέγξουν οι Τούρκοι.

Επιθεωρητές της αρμόδιας ομάδας για τα χημικά όπλα του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη συλλογή πληροφοριών μετά από καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν φλεγόμενο λευκό φώσφορο κατά παιδιών στη Συρία αυτή την εβδομάδα.

Ο Οργανισμός για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων (OPCW) δήλωσε σήμερα το πρωί ότι είναι ενήμερος «για την κατάσταση και συγκεντρώνει πληροφορίες αναφορικά με την πιθανή χρήση χημικών όπλων».

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έξι ασθενείς, πολίτες και στρατιώτες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο στην Χασακά με εγκαύματα από «άγνωστα όπλα», συμπληρώνοντας ότι εργάζεται για να εκτιμήσει ποια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί.

Δήλωσε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων και εργάζεται με τους διεθνείς συνεργάτες της για την έρευνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, Βρετανός ειδικός στα χημικά όπλα έστειλε φωτογραφίες ενός πρώην συναδέλφου του που απεικονίζουν ένα παιδί με άσχημα εγκαύματα στο στήθος μπροστά από ένα νοσοκομείο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να είναι εγκαύματα από χημικά όπλα.

Ο Χαμίς ντε Βρετόν Γκόρντον, πρώην διοικητής της βρετανικής ομάδας χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων δήλωσε «Η πιο πιθανή αιτία είναι λευκός φώσφορος. Είναι ένα τρομακτικό όπλο και έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Δυστυχώς η χρήση του αυξηθεί αρκετά»

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται από αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η νόμιμη χρήση του είναι για να λειτουργήσει ως καπνογόνο την ημέρα ή για να φωτίσει συγκεκριμένες περιοχές κατά τη νύχτα. Απαγορεύεται, όμως, η χρήση του κατά πολιτών γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα.

Tι καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Κούρδοι αξιωματούχοι ήδη έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί «αντισυμβατικά όπλα» λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της κατάπαυσης πυρός και κάλεσαν σε διεθνή βοήθεια για τις καταγγελίες.

Ένα μέλος του διπλωματικού γραφείου της Ροχάβα ανέφερε την Παρασκευή ότι έχει καταγράψει ύποπτα περιστατικά.

Στον αντίποδα η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες με τον Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει «είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχουν χημικά στο τουρκικό οπλοστάσιο».

Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, αλλά υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για το τι έχει συμβεί και ένα πολίτες βρέθηκαν επίτηδες στο στόχαστρο.

Ο Οργανισμός για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων ανακοίνωσε ότι δεν έχει επαληθεύσει, ακόμη, την αξιοπιστία αυτών των κατηγοριών.

Έσπασε η Άγκυρα την εκεχειρία;

Εν τω μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατηγόρησαν την Τουρκία ότι παραβίασε την εκεχειρία.

«Παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός, αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις από το πυροβολικό συνεχίζουν να στοχεύουν τις θέσεις μαχητών, οικισμούς, αλλά και το νοσοκομείο στον Ρας αλ Άιν» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του SDF.

Η διάψευση ήρθε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει.

Σήμερα το πρωί βομβαρδισμοί ακούγονταν στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποχωρήσει η κουρδική πολιτοφυλακή από μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας», ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συμφωνία καλύπτει μέρος μόνο της περιοχής που η Άγκυρα σκοπεύει να καταλάβει.

Ωστόσο ο Ερντογάν είπε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.).

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους, έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού τη συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here