Ερευνα Alco στα νησιά του Αιγαίου: Επιτυχία της κυβέρνησης και θετική εξέλιξη η μη αύξηση του ΦΠΑ-Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται περισσότερο από τον Μητσοτάκη

 

 

Ιδιαίτερα θετικά υποδέχθηκε η κοινή γνώμη σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, στα πέντε νησιά που φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης,  την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, τρεις στους τέσσερις κατοίκους των νησιών θεωρούν θετική εξέλιξη την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού,  για τον οποίο πιστεύουν αυτό ενδιαφέρεται περισσότερο για τα νησιά από ότι ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε αποκλειστικά στον πληθυσμό των συγκεκριμένων πέντε νησιών η γνωστή εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Alco για λογαριασμό του lesvosnews.net.

 

Στην έρευνα, που διενεργήθηκε το διάστημα από 2 έως 6 Ιουλίου (αμέσως μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία, δηλαδή), καταγράφεται ένα ακόμη πολύ σημαντικό εύρημα: Ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των νησιών δεν περίμεναν πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ που τους αφορά! Συγκεκριμένα, για το 51% τα καλά νέα για το ΦΠΑ ήρθαν ως έκπληξη! Μόνο το 36% πίστευε ότι η ελληνική πλευρά μπορούσε να εξασφαλίσει αυτή την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

– 74%: θετική εξέλιξη η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, 13% αρνητική

– 51%: δεν περίμενα ότι θα το κατάφερνε η κυβέρνηση (36%: το περίμενα)

– 73%: η μη αύξηση του ΦΠΑ θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού (18% όχι)

– 62%: η μη αύξηση του ΦΠΑ θα βοηθήσει τον τουρισμό του νησιού (26% όχι) [κάποιοι που είπαν όχι, το δικαιολόγησαν ότι ούτως ή άλλως ο τουρισμός έχει πιάσει ταβάνι]

– 49%: επιτυχία Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για τον ΦΠΑ στα νησιά (29% αποτυχία)

– 26%: Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήματα των νησιών (22%: ο Μητσοτάκης)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here