Έρευνα ProRata: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ- Εξι στους 10 δεν θέλουν εκλογές-Πρόβλημα πολιτικής αξιοπιστίας για ΝΔ

Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης,  οι προσδοκίες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από τα μνημόνια, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο περιρρέον πολιτικό κλίμα. Η αποτυχία της ΝΔ να προκαλέσει γενικότερη αποσταθεροποίηση και πιθανώς πτώση της κυβέρνησης, φαίνεται ότι καθιστά αναξιόπιστη την πολιτική της γραμμή.

Παρά τις δυσκολίες από τις νέες περικοπές που φέρνει η συμφωνία σε συντάξεις και μισθούς από το 2019, η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται σε έρευνα της Pro Rata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ότι αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το γεγονός αυτό. Ο κόσμος έχει κουρασθεί προφανώς από την συνεχόμενη εκλογολογία και άρνηση των πάντων και επιθυμεί, το γρηγορότερο δυνατό, έξοδο από το μνημονιακό καθεστώς της αδιάκοπης λιτότητας και επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας. Αυτό καταδεικνύει και το ότι 6 στους 10 είναι αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές.

Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ποσοστό δυνητικής εκλογικής επιρροής βρίσκεται στο 30% (έναντι 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% (19%).

Ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ 9%, Ενωση Κεντρώων 8%, Ποτάμι 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%. Οι «αδιευκρίνιστες» ψήφοι ανέρχονται στο 24% και «αποχή», «άκυρο», «λευκό» στο 17%.

Οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες, το 32% λέει «ναι» και το 7% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015, το 5% δηλώνει «υψηλή» πιθανότητα να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 7% «μέση», το 9% «χαμηλή» και το 79% «μηδενική».

Οσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς, επτά στους δέκα (72%) τη χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή», ενώ μόνο το 14% λέει ότι αυτή είναι «μάλλον καλή» και «καλή». Το 39% θεωρεί «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» τα θετικά αντίμετρα, ενώ το 35% «ασήμαντα» και «μάλλον ασήμαντα». Το 61% εκτιμά ότι δεν θα βελτιώσει την οικονομία, το 32% λέει πως «ναι» και το 7% «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Η μεγάλη πλειοψηφία (63%) θεωρεί ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», το 24% ότι «θα μείνει ίδια», το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, «θα μείνει ίδια» το 34% και θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» το 7%. Το 3% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here