Ερευνα: Δεν εμπιστεύονται οι Έλληνες το πολιτικό και οικονομικό σύστημα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) στις χώρες-μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα οποία το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν χαίρει εκτιμήσεως και αξιοπιστίας, θα μπορούσε να θεωρηθούν και φυσιολογικά.

Μετά από μακροχρόνια ύφεση και συνεχή μέτρα λιτότητας,  οι πολίτες των χωρών αυτών δεν εμπιστεύονται τους κρατικούς θεσμούς, ενώ μειώνεται σημαντικά η πίστη στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα, σ΄ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%).

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη πλέον βυθίζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει και χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική» σχολίασε ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χίτερ.

Σύμφωνα με το IW, υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της οικονομικής ευημερίας και της πίστης σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί: όσο μεγαλύτερο είναι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τόσο ισχυρότερη η πίστη στη Δημοκρατία και το οικονομικό σύστημα.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.

«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ» σημείωσε ο Χίτερ. Όμως η οικονομική κρίση επανέφερε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο προσκήνιο.

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here