Ερείπιο «το σπίτι του Σεφέρη» στην Κορυτσά

 

Του Συμεών Σολταρίδη

Κάποτε ένα  επιβλητικό κτήριο κοσμούσε  την πλατεία της Κορυτσάς. Ένα αρχοντικό. Είναι το αρχοντικό του Τουρτούλη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν  Ελληνικό Προξενείο και Προξενική κατοικία. Αυτό το κτήριο ήταν ένας από τους σταθμούς στην διπλωματική ιστορία του Γιώργου Σεφέρη. Εκεί βρέθηκε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας μεταξύ των ετών 1936-1937. Στο διάβα των ετών πέρασε στα χέρια διαφόρων και ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, οπότε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις πυραμίδες το 1997 είχε πυρποληθεί από τον όχλο. Το 1998 είχε αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό να επισκευαστεί και να γίνει και πάλι η έδρα του Ελληνικού Προξενείου στην Κορυτσά.

Το Ελληνικό Προξενείο στη Κορυτσά το 1919
Το Ελληνικό Προξενείο στη Κορυτσά το 1919
Το Προξενείο το 1997 μετά την πυρπόληση του κτηρίου
Το Προξενείο το 1997 μετά την πυρπόληση του κτηρίου

Έκτοτε καταρρέει  και έχει απομείνει μόνο το κουφάρι του , από τούβλα και ξύλα , διατηρώντας τον σκελετό του κτίσματος για να  θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται  τον Γιώργο Σεφέρη, την φωτογραφία που είχε βγάλει στο παράθυρο του ισογείου , καθώς και την αδιαφορία των Ελληνικών Κυβερνήσεων  για την επισκευή του. Μια αδιαφορία εγκληματική που αγγίζει τα όρια της «τρέλας»!!

Ο Σεφέρης το 1936 στο παράθυρο του ισογείου του Προξενείου
Ο Σεφέρης το 1936 στο παράθυρο του ισογείου του Προξενείου
Το παράθυρο που κάποτε κοιτούσε ο Σεφέρης, σήμερα
Το παράθυρο που κάποτε κοιτούσε ο Σεφέρης, σήμερα

Όταν άλλοι λαοί και άλλες κυβερνήσεις προς τιμήν τους αγοράζουν, επισκευάζουν και διατηρούν ακίνητα με ιστορική αξία για αυτούς εκτός της επικράτειας τους και τα παρουσιάζουν με χαρά , οι Ελληνικές κυβερνήσεις κάνουν ότι μπορούν για να καταστρέψουν την πολιτιστική και ιστορική τους κληρονομιά.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να βρεθούν τα χρήματα , που δεν ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ , με σκοπό να επισκευαστεί το ακίνητο και να χρησιμοποιηθεί σαν Προξενείο. Ήταν το όνειρο κάθε Έλληνα διπλωμάτη που εργάστηκε  σαν Γενικός Πρόξενος στην  Κορυτσά . Φαίνεται όμως ότι για την επισκευή του απευθύνονταν  ή έγγραφαν «σε ώτα μη ακουόντων». Ο σημερινός Γενικός Πρόξενος , Γιάννης Πεδιώτης, μας είπε ότι στα σημειώματά του τα τελευταία χρόνια επεσήμαινε τον κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής του κτηρίου αφού παρά την πόρτα και τις κλειδαριές που έβαλε στον περίβολο , μπαίνουν και αφαιρούν ότι υπάρχει χρήσιμο , όπως κάποια τούβλα ή ξύλα, ενώ δεν παρέλειψε να μας πει ότι τα βράδια γίνεται στέκι ναρκομανών.

Όταν επέστρεψα από την επίσκεψη μου στην Κορυτσά και συζήτησα το θέμα , μου τόνισαν αρκετοί « κρατικοδίαιτοι» ότι « έχουμε οικονομική κρίση» λησμονώντας ότι το ζήτημα χρονολογείται από το 1998.

Αντί λοιπόν οι κυβερνήσεις και το κράτος , με τα γραφειοκρατικά εμπόδια του, να σκεφτούν πώς να εξοικονομήσουν πόρους από τα μεγάλα ενοίκια που καταβάλουν για το ακίνητο του σημερινού  Προξενείου και ταυτόχρονα να αναδείξουν ένα ιστορικό κτήριο «περί άλλων τυρβάζουν» . Και εγκαταλείπουν στον χρόνο και στην ερήμωση μια ιστορία να γκρεμίζεται  και να χάνεται. Και μαζί του να χάνεται , όπως λέγεται, το «σπίτι του Σεφέρη».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here