Το καθεστώς Ερντογάν άρχισε τις εκκαθαρίσεις κατά του HDP: Δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάναδα» κατά Ντεμιρτάς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία καταδίκασαν όλα τα τουρκικά κόμματα και το καθεστώς Ερντογάν ξαναχτυπά. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή πριν το πραξικόπημα, με την ψήφιση νόμου για μαζική άρση ασυλίας των μελών του κοινοβουλίου, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, άσκησε δίωξη κατά του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Ελευθερίας των Λαών(HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, για «τρομοκρατική προπαγάνδα»!

Η δίωξη με την συγκεκριμένη κατηγορία, που απειλεί με φυλάκιση έως πέντε χρόνια, γίνεται στο πλαίσιο των διώξεων που ετοίμαζε από καιρό το καθεστώς Ερντογάν εναντίον όσων διαφωνούν με την πολιτική του στο Κουρδικό και ίδίως με τον αιματηρό πόλεμο που διεξάγει ο τουρκικός στρατός κατά του ΡΚΚ στη Ν.Α Τουρκία και ο οποίος έχει προκαλέσει θύματα αθώων πολιτών και την κατεδάφιση ολόκληρων πόλεων με κούρδους κατοίκους.

Ο πρόθυμος τούρκος εισαγγελέας από την περιοχή του Bakırköy ονομάζεται Kadir Yılmaz. Οι κατηγορίες κατά του  κ. Νεμιρτάς και του βουλευτή τη Αγκυρας του ίδιου κόμματος Sırrı Süreyya Önder για φιλοτρομοκρατική προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ προφανώς, στηρίζεται σε προσφωνήσεις-ομιλίες που έγιναν τον Μάρτιο του 2013(!), κατά την εποχή του Νεβρόζ,  της κουρδικής πρωτοχρονιάς.

Μηνυτές εμφανίζονται δύο άτομα που υποστηρίζουν ότι τα δύο στελέχη του HDP, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν και εγκωμιάζοντας τον ίδιο και το PKK, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Οπως αναφέρεται, στις ομιλίες τους επαινούσαν το ΡΚΚ το οποίο επιδιώκει να εγκαταστήσει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με τις αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού. Το κράτος έχει την απαίτηση από τα πολιτικά πρόσωπα, που εκπροσωπούν κόμματα στο κοινοβούλιο, να μένουν μακριά από δηλώσεις που νομιμοποιούν τρομοκρατικέ οργανώσεις», επισημαίνει ο τούρκος εισαγγελέας.

Το κατηγορητήριο
Η υπόθεση έχει αποσταλεί στους δικαστές για τα περαιτέρω. Ολο το σκηνικό ωστόσο παραπέμπει στην προσπάθεια του Ερντογάν να θέσει ουσιαστικά εκτός νόμου του HDP, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το τρίτο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Επικαλούμενο αόριστους και επικίνδυνους για την ελευθερία της έκφρασης νόμους, το καθεστώς Ερντογάν, θέλει να στείλει φυλακή όλα τα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο θεωρεί μεγάλο εμπόδιο στη προσπάθεια του να εγκαθιδρύσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο, απολυταρχικό προσωποπαγές καθεστώς διακυβέρνησης.
Το HDP είναι το μόνο κόμμα που δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο μετά το πραξικόπημα αν και τάχθηκε σθεναρά υπέρ της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Το σχέδιο του καθεστώτος Ερντογάν κατά του HDP
Το σχέδιο περιθωριοποίησης και παρανομοποίησης του φιλοκουρδικού κόμματος, με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες περί τρομοκρατικής προπαγάνδας, είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις προηγούμενες τουρκικές εκλογές, όταν το κόμμα είχε λάβει πάνω από 13% των ψήφων και είχε εμποδίσει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να συγκεντρώσει τότε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Το καθεστώς ξεκίνησε τότε την αντεπίθεση, εντατικοποιώντας τον πόλεμο στους κουρδικές περιοχές με σκοπό να περιορίσει τη δύναμη του HDP, ώστε να μην συγκεντρώσει το απαιτούμενο 10% που είναι το όριο για την είσοδο στη τουρκική εθνοσυνέλευση.
Ομως δεν τα κατάφερε. Το HDP πήρε πάνω από 10% και εκπροσωπείται στη Βουλή. Ωστόσο το AKP συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.
Το επόμενο στάδιο του σχεδίου αφορούσε την άσκηση μαζικών διώξεων κατά των μελών του HDP. Για το σκοπό αυτό, ψηφίσθηκε λίγο πριν το πραξικόπημα, νόμο που επιτρέπει την μαζική άρση ασυλίας βουλευτών.
Οι διώξεις είναι κυριολεκτικά έωλες καθώς αφορούν αντιτρομοκρατική νομοθεσία την οποία η ΕΕ θεωρεί αντίθετη με βασικές διατάξεις της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό ζητεί την κατάργησή πολλών άρθρων, ώστε να προσχωρήσει η διαδικασία άρσης της βίζας για τους τους Τούρκους πολίτες. Ομως το καθεστώς δεν το συζητά και εντείνει τις προσπάθειες του καθώς θεωρεί πλέον ότι ευνοείται από τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα.

The indictment sent to the Bakırköy 2nd Court of Serious Crimes is currently in the process of examination.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here