Τουρκία: Το καθεστώς Ερνογάν συνέλαβε11 δημοσιογράφους της Cumhuriyet

Ο αντιδημοκρατικός και αυταρχικός κατήφορος του καθεστώτος Ερντογάν δεν έχει πλέον όρια. Η σύλληψη 11 συντακτών και διευθυντών της εφημερίδας Cumhuriyet που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, κλιμακώνει την επίθεση εναντίον δημοσιογράφων και επιβεβαιώνει την ουσιαστική κατάλυση της ελευθερίας του τύπου στην γείτονα και την οδηγεί ντε φάκτο εκτός Ευρώπης, περιπλέκοντας τα μεταναστευτικά και προσφυγικά προβλήματα. 

cumhuriyet

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, έχουν κλείσει συνολικά 170 μέσα ενημέρωσης, 105 δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και αφαιρέθηκαν 877 δημοσιογραφικές ταυτότητες.

Οπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση έντεκα συντάκτες και διευθυντές της Cumhuriyet, μεταξύ τους και τον αρχισυντάκτη της. Η εισαγγελία αναφέρει πως η έρευνα σε βάρος της εφημερίδας άνοιξε για κατηγορίες που σχετίζονται και με «εγκλήματα εξ ονόματος» Κούρδων αυτονομιστών αλλά και για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν, «χωρίς απαραίτητα να είναι μέλη».

aydin-engin

Οι συλληφθέντες δεν θα μπορούν για πέντε ημέρες να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους. Την ίδια στιγμή, έγιναν έρευνες σε σπίτια άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και συντακτών της εφημερίδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Tαυτόχρονα έγιναν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων. Ανάμεσά τους είναι και ο σκιτσογράφος Musa Kart.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος για τον οποίο συγκεκριμένα ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Μουράτ Σαμπουντζού, τέθηκε υπό κράτηση.

Σε εξέλιξη μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης πολιτών προς την εφημερίδα, έξω από τα γραφεία της Cumhuriyet.

Η Cumhuriyet έχει εδώ και έναν χρόνο βρεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος αρχισυντάκτης της εφημερίδας Α. Ντουντάρ, έχει διαφύγει και ζει στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν και δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύεται το δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο Ντουντάρ διώκεται στη Τουρκία για κακουργηματική κατασκοπεία σε βάρος της χώρας, επειδή αποκάλυψε με φωτογραφίες και ρεπορτάζ ένα φορτηγό της ΜΙΤ γεμάτο όπλα με προορισμό τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας.

Ο Ντουντάρ διώχθηκε και συνελήφθη μετά από προσωπική μήνυση του Τούρκου προέδρου. Πρωτόδικα καταδικάσθηκε σε 5ετή κάθειρξη. Οπως τονίζει η ελευθερία του τύπου είναι υπό διωγμό στη Τουρκία, όπου πάνω από 100 δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή και εφημερίδες κλείνουν με απόφαση του καθεστώτος.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές Αρχές είχαν ξεκινήσει «εκκαθάριση» με στόχο το δίκτυο «υποστηρικτών» του Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνει ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα με τις διώξεις κατά της Cumhuriyet, αφαιρέθηκαν (με απόφαση της γενικής διεύθυνσης Eνημέρωσης και Πληροφοριών) οι δημοσιογραφικές ταυτότητες δύο γνωστών τούρκων δημοσιογράφων, του Χασάν Τζεμάλ και του Ντογάν Ακίν, αρθρογράφος και διευθυντής σύνταξης αντίστοιχα του γνωστού ενημερωτικού δικτύου T24.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here