Ερχονται οι επικεφαλής των θεσμών-Ξεκινά τη Δευτέρα η 4η και τελευταία αξιολόγηση-Στο τραπέζι μείωση αφορολόγητου, ΦΠΑ νησιών, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Οι επικεφαλής των θεσμών, Πίτερ Ντόλμαν από ΔΝΤ,  Ντέκλαν Κοστέλο απόΕυρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι από ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από ESM έρχονται στην Αθήνα, καθώς ξεκινούν τη Δευτέρα οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επισκόπηση του προγράμματος.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξουν τεχνική συμφωνία επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης ακόμη και μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου -και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες- προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα 88 προαπαιτούμενα και στη συνέχεια να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση στα ζητήματα του χρέους και την «επόμενη μέρα» των μνημονίων.

Μεταξύ των 88 προαπαιτουμένων, είναι η συζήτηση για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019, η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι δόσεις που προβλέπεται να εκταμιευτούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος ανέρχονται συνολικά σε 18,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα 6,7 δισ. της γ’ αξιολόγησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here