Ερχονται αυξήσεις-σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ ελέω… διάσωσης

Με αυξήσεις σοκ για τους καταναλωτές έρχεται το «πακέτο διάσωσης» που αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

* Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

* Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%

* Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

– Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

– Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

– Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

– Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

– Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

– Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος.

Το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Ν.Φωτόπουλος: Εμπαιγμός τα περί ισοδύναμου αποτελέσματος

Για ψέματα κάνει λόγο το μέλος του ΔΣ ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Νίκος Φωτόπουλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα ότι «οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επίπτωση στις τσέπες των καταναλωτών γιατί θα αντισταθμιστούν από την μείωση του ΦΠΑ και από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το energypress.gr, προσθέτει ότι «την όποια αύξηση των τιμολογίων πρέπει να την πληρώνουν αποκλειστικά αυτοί που μέσω των προκλητικότατων εγγυημένων τιμών απόδοσης που τους έδωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και 550€/MWh!!) θησαύρισαν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».

Ενώ αναφορικά με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας υογοραμμίζει ότι «όποιος το κάνει δουλεύει για τα συμφέροντα των ιδιωτών»

Αναλυτικά η δήλωση του Ν.Φωτόπουλου

Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επίπτωση στις τσέπες των καταναλωτών γιατί θα αντισταθμιστούν αφενός μεν από την μείωση του ΦΠΑ (από το 13% στο 6%), αφετέρου δε από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ψέμα! Λάθος στην καλύτερη περίπτωση.

Tο 80% των καταναλωτών έχει ήδη πάρει τους μειωμένους λογαριασμούς.

Συνεπώς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν τους στερούν τη μείωση. Αυτή την είδαν. Εκείνο που θα δουν τώρα είναι οι αυξήσεις.

Αυξήσεις που είναι άδικες. Άδικες γιατί είναι άλλοι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν.

Την όποια αύξηση των τιμολογίων πρέπει να την πληρώνουν αποκλειστικά αυτοί που μέσω των προκλητικότατων εγγυημένων τιμών απόδοσης που τους έδωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και 550€/MWh!!) θησαύρισαν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.

Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που για χατίρι τους το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση από 0,30€/ MWh τον Ιούνιο του 2010 έφτασε στα 26,30€/ MWh το Γενάρη του 2015 (αύξηση 8.667%!) και στην εμπορική από 0,30€ τον Οκτώβριο του 2006 έφτασε στα 30,89€/ MWh τον Απρίλιο του 2014 (αύξηση 10.197%!).

Μεσοσταθμική τιμή για το 2015 19,73€/ MWh και 18,13€/ MWh για το 2016.

Σημερινές τιμές: 24,77€/ MWh στην οικιακή κατανάλωση και 27,73€/ MWh στην εμπορική!

Την όποια αύξηση των τιμολογίων πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που για χατίρι τους:

α. οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέταξαν παντελώς έξω από «την πίτα» των ΑΠΕ τη ΔΕΗ για να μείνει αποκλειστικά για τα δόντια τους.

β. έχουν βάλει τη ΔΕΗ να τους κάνει τον εισπράκτορα για να μην φαίνονται αυτοί και το πόσο γδέρνουν τον κόσμο.

Η ΔΕΗ όμως χρεώνεται στη συνείδηση των καταναλωτών.

γ. Η ΔΕΗ τους πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ ακόμα και των ανείσπρακτων λογαριασμών ζημιωμένη έτσι με πάνω από 410 εκ. €! Ντροπή και πάλι ντροπή! Η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της κρίσης έχει κοντά στα 3 δις. ανείσπρακτους λογαριασμούς. Οι κύριοι αυτοί, γιατί δεν έπρεπε να επωμισθούν το μέρος που τους αναλογεί;

Τέλος την όποια αύξηση να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που τους δόθηκε η δυνατότητα χάρη στα κορόιδα τους καταναλωτές να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους σε χρόνο dt και να θησαυρίζουν στην περίοδο της κρίσης με IRR που έφτανε και το 32%!

Όσον αφορά την κατάργηση ή την μείωση της έκπτωσης συνέπειας, η θέση μου είναι κάθετη.

Όποιος το κάνει δουλεύει για τα συμφέροντα των ιδιωτών και καλό θα είναι να πάψει να λέει ότι δήθεν στεναχωριέται (ενώ μάλιστα το ψήφισε) που έχει συμφωνηθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στη λιανική να περιοριστεί-πέσει στο 50%.

Με αυτό ανοίγουν το δρόμο να πάει ακόμη πιο κάτω!

Τέλος όσον αφορά την καθιέρωση ρήτρας καυσίμου, εκ των πραγμάτων είναι επιβεβλημένη. Είναι επιβεβλημένη γιατί από 0€ κόστος για αγορά CO2 το 2009, το κόστος αυτό πέρσι έφτασε τα 363.925.032 € και φέτος δυστυχώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκ.€.

Υ.Γ. Επειδή οι γνωστοί άσπονδοι φίλοι μου θα σπεύσουν να πουν ότι λαϊκίζω και ότι αυτά τα λέω τώρα που είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση, προς απόδειξη ότι αυτές είναι διαχρονικές θέσεις μου συνημμένα με την ανακοίνωση αποστέλλω :

α. απολύτως σχετικό άρθρο στην εφημερίδα των συντακτών με ημερομηνία 12.1.2016

β. πολυσέλιδη ανακοίνωση που σας έχω ξαναστείλει ήδη δύο φορές με την παράκληση να διαβάσετε τις αιτίες 2-8 και 9 στο Α’ κεφάλαιο και την πρόταση 3 στο Β’ κεφάλαιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here