Ερχεται πακέτο φοροελαφρύνσεων μετά το Πάσχα-Μειώνονται ΦΠΑ και συντελεστές φορολογίας-Αποκατάσταση αδικιών του μνημονίου

Νέα, άμεσα, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου, προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα, τα οποία θα αφορούν και το 2019, θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η έξοδος από το μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018».

«Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%, διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα δε με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.

Επίσης, στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί – παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην δεκαετή επιβολή λιτότητας.

Επομένως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης, αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις).

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε ότι «μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων, είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, με την τελική εκτίμηση να αναμένεται μετά το Πάσχα, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν αποκλείεται εντός του Μαΐου (σ.σ. οι ίδιες πηγές είπαν για πριν από τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές και όχι πριν τις εθνικές…) να κατατεθεί στην Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα στο οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνονται εκτός από την μείωση των συντελεστών συγκεκριμένων φόρων και οι 120 δόσεις προς την εφορία, αλλά και η απελευθέρωση του ακατάσχετου των λογαριασμών για τους φορολογικά συνεπείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνει:

1. Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,

2. Μείωση ΦΠΑ για τους καταναλωτές, , αλλά και τις επιχειρήσεις

3. Μείωση της εταιρικής φορολογίας,

4. Κατάργηση του προληπτικού μέτρου μείωσης του αφορολογήτου που σήμερα διαμορφώνεται στις 8.636 ευρώ

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών:

– Για το 2019 λοιπόν και όχι για το 2020, προβλέπεται μείωση συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Που σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις το 2020.

– Από φέτος, επίσης, αναμένεται να ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ, του βασικού συντελεστή, από το 24% στο 23% και από το 2021 στο 22% εναρμονιζόμενη η μείωση με το μεσοπρόθεσμο. Αναμένεται επίσης η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό ρεύμα.

– Κατά μία μονάδα μείωση αναμένεται να υπάρξει και στα είδη πρώτης ανάγκης που βαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 13%. Η υποχώρηση θα διαμορφωθεί στο 12%, δηλαδή κατά μία μονάδα.

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

– Μείωση κατά μία ακόμα μονάδα από το 29% στο 28% ή δύο ποσοστιαίες μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο (σ.σ. ήταν 30%) του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται όμως, όπως σημείωναν πηγές στο ΥΠΟΙΚ η μείωση στους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις να φτάσει το 26% από φέτος και όχι σε δύο δόσεις, 28% το 2019 και 26% το 2020 (που αποτελεί το θεσμοθετημένο αντίμετρο).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here