Επτά σημεία-κλειδιά και ένα πρόβλημα στο δρόμο για βιώσιμη λύση-Νέες πιέσεις στην Ελλάδα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Εν μέσω διαρκών πιέσεων, εντεινόμενων εκβιασμών, τρομολαγνικών σεναρίων και διφορούμενων δηλώσεων, με αποδέκτη την ελληνική πλευρά, συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι εκ του σύνεγγυς πλέον διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου και μια νέα συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το Eurogroup, τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα, ώστε να είναι εφικτή χρονικά, στη συνέχεια, η επικύρωση της από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Αλλά η θέληση πρέπει να προέρχεται από όλες τις πλευρές, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέδριο επικεφαλής οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο.

Στο παιγνίδι των διαπραγματευτικών πιέσεων εντάσσονται και οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκφράζοντας τους «σκληρούς¨των θεσμών, δήλωσε με νόημα: «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και δεν πάρει δύσκολες αποφάσεις, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν η ίδια δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της».

Χαρακτηριστικό της νέας αντιστροφής του κλίματος μετά από ένα 24ωρο ανακωχής και ευφορίας, είναι το γεγονός ότι στο διεθνή τύπο επανέρχονται  δημοσιεύματα που θεωρούν σίγουρη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της από την Ευρωζώνη σε 30 ημέρες!  Η γερμανική Bild μάλιστα έχει πρωτοσέλιδο, την απόφαση της Α, Μέρκελ να επεξεργασθεί  σχέδιο εξόδου της Ελλάδας! Και αυτ’ο, όταν μία μόλις ημέρα πριν, ο γερμανικός τύπος(Welt κ.α) αναφέρονταν στην «προτεραιότητα που δίνει η καγκελάριος στην διάσωση της Ελλάδας»,  σε αντίθεση με την πολιτική το υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε!

Από ελληνικής πλευράς την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν αποκτήσει πλέον ένα καθαρό πολιτικό χαρακτήρα, έχουν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος, μαζί με τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη. Ο κ. Παππάς επέστρεψε μαζί με τον πρωθυπουργό και παρέστη το βράδυ της Πέμπτης στις εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και είναι πιθανό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες.

Ποιά είναι όμως τα σημεία εκείνα που θα επιτρέψουν την υπογραφή μιας συμφωνίας και ποιά τα ¨αγκάθια» της διαπραγμάτευσης; Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα των συζητήσεων και των δηλώσεων των πολιτικών ηγετών, τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:

Τα σημεία σύγκλισης και οι διαφορές

Οι δύο πλευρές, έχουν συζητήσει και χαρτογραφήσει τα εξής:

1. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμφωνία που θα λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας,  καθώς η πιθανότητα ενός Grexit, ακόμη και από ατύχημα, δεν αποτελεί για καμία πλευρά, επιλογή.

2. Δέχθηκαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές που παραμένουν ακόμη σε κρίσιμα σημεία.

3. Οι διαφορές αυτές όπως τις περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αφορούν το δημοσιονομικό(δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα εισπρακτικά μέτρα) και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους(δηλαδή η ρύθμιση-διευθέτηση ενός μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους).

4. Στα πρωτογενή πλεονάσματα η διαφορά που υπάρχει για το 2015 είναι της τάξης του 0,25%, του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 400 εκ ευρώ. Η ελληνική πλευρά προτείνει 0,75% για φέτος ενώ οι θεσμοί επιμένουν στο 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εάν ικανοποιηθούν άλλα προαπαιτούμενα, αυτό θα μπορούσε να γεφυρωθεί, λένε ελληνικές πηγές. Πρακτικά η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχουν σημφωνήσει κατ΄αρχάς οι θεσμοί, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοικονομήσει περίπου 14 δις ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια.

5. Τα πλεονάσματα έχουν σημασία για τον προσδιορισμό και των εισπρακτικών μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Ο εισπρακτικός στόχος επηρεάζει ευθέως και τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές με προιόντα και υπηρεσίες που θα υπαχθουν σε υψηλότερες συντελεστές(π.χ τουρισμός).

6. Η βιωσιμότητα του χρέους, είναι κομβικό σημείο για τη όποια συμφωνία. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει κατ΄επανάληψη δηλώσει, ότι δεν θέτει μια απλή τυπική παράταση της σημερινής δανειακής σύμβασης, καθώς δεν πρόκειται να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με μέρα λιτότητας και ύφεσης. Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι μιά ρύθμιση ενός σημαντικού μέρους του χρέους, ώστε να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εχουμε προτείνει επαναγορά των ομολόγων αξίας 27 δις που κρατά η ΕΚΤ από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερόητας(ESM),επιστροφή των 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα κ.α

7. Οι θεσμοί αντιπροτείνουν όπως έχει διαρρεύσει, μια 9μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος. Ωστόσο η Ελλάδα θεωρεί ότι ύπαρξη συμφωνίας εξαρτάται, έχει δηλαδή ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για αυτήν, την διευθέτηση του χρέους. Αυτό έχει σημασία γιατί θα καθορίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την επόμενη διετία.

Το πρόβλημα ΔΝΤ

Μέσα στο κλίμα αυτό, ήρθε και η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, εν μέσω, για πρώτη φορά, τόσο σκληρών δηλώσεων για την στάση της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέφρι Ράις, χαρακτήρισε πολύ μεγάλες τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ράις οι εκπρόσωποι του Ταμείου έφυγαν από τις Βρυξέλλες αλλά όχι από τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε πολιτικές.

Τα θέματα στα οποία το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, είναι η εισπραξιμότητα το ΦΠΑ(ζητά πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ετησίως, η διαφορετικά περίπου 2,5 δις ευρώ το χρόνο επιπλέον έσοδα), και το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με την βελτίωση τη εισπραξιμότητας μέσω τεχνικών μεθόδων που θα συμφωνηθούν. Δεν δέχεται όμως με τίποτα, η οποία διαφορά να φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών, μέσω της επιβάρυνσης ενός έμμεσου και κτα γενική ομολογία κοινωνικά άδικου φόρου.

Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μια σειρά μέτρων άμεσου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ανάμεσα στα μέτρα που έχει προτείνει είναι ο άμεσος περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, η ενοποίηση των Ταμείων και ο εξορθολογισμός του συστήματος,η θέσπιση αντικινήτρων για έξοδο κ.α

Ωστόσο όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, το ασφαλιστικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την γενικότερη  αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας που σήμερα δοκιμάζεται με 1.500.000 ανέργους.

Κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τις εξελίξεις έλεγε πως η αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ και οι αναφορές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργό που ρωτήθηκε στο προαύλιο της ΕΡΤ για τη πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε με νόημα πως

«όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειές μας θα αντέχουμε».  Είχε προηγηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here