Επόμενος στόχος του Τραμπ: Η Ευρώπη-«Είναι χειρότερη από τη Κίνα, μας φέρεται απαίσια»

Την ώρα που οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση, στην οποία ο Τραμπ έκανε πρόσφατα ένα βήμα πίσω, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να ετοιμάζει μία άλλη επίθεση. Αυτή τη φορά στόχος του είναι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το φάσμα της υφεσης.  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα απλά μικρότερη. Μας φέρεται απαίσια: εμπόδια, δασμοί, φόροι» είπε σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να τον ακούσει στο Νέο Χαμσάιρ. «Μας αντιμετωπίζουν πραγματικά πολύ άσχημα» υπογράμμισε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει στο στόχαστρό του τους Ευρωπαίους. Έχει επανειλημμένα εγκαλέσει την ΕΚΤ ότι με την πολιτική της κρατάει το ευρώ υποτιμημένο, έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στη Γερμανία επικαλούμενος και τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματά της και έχει ξεκαθαρίσει πως η απειλή της επιβολής δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων μένει πάντα στο τραπέζι. Ο μόνος λόγος που φαίνεται να έχει αποφύγει μέχρι στιγμής μία τέτοια κίνηση, είναι το γεγονός ότι ελπίζει πως με θα πετύχει μία συμφωνία, που θα σημάνει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων προς την αγορά της Ε.Ε.

Ο Τραμπ θα μπορούσε μάλιστα να αξιοποιήσει ως επιχείρημα και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.Aυτά έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 75 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έχοντας αυξηθεί 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το πλεόνασμα της Γερμανίας (112 δισ. ευρώ έναντι του υπόλοιπου κόσμου) είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, για αυτό και το Βερολίνο δέχεται τα περισσότερα πυρά του Τραμπ. Κριτική στη γερμανική πλευρά για τα μεγάλα πλενόασματά του, που θρέφουν τις ανισορροπίες, έχουν επίσης ασκήσει το ΔΝΤαλλά και η Κομισιόν.

Είναι κάτι που βεβαίως θα θελήσει να επισημάνει ο Τραμπ στη Σύνοδο του G7, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Γαλλία Η περσινή Σύνοδος στον Καναδά είχε στιγματιστεί από σφοδρές εμπορικές αντιπαρααθέσεις, με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, να δηλώνει ότι «υπάρχει μία ξεχωριστή θέση στην κόλαση» για τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό. Αυτή τη φορά η οργή των Αμερικανών μάλλον θα κατευθυνθεί στους Ευρωπαίους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here