Εποικοδομητικό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, λέει το Μαξίμου

Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα. Η συνάντηση,  που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Ζάιμπερτ: Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, επεσήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, στην τριμερή συνάντηση η κυβέρνηση δεν περίμενε να υπάρξει είτε να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Στη συνάντηση που ξεκίνησε στις 22.45 μμ συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση διευκρίνιζε ήδη πριν την συνάντηση ότι δεν αναμένει επίτευξη συμφωνίας αλλά μια συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βασικών κινήσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών εντός του Μαΐου.

Τη θέση αυτή εξέφρασε και ο Ολάντ. Οπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ότι «δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα». Συμπλήρωσε πάντως  ότι είναι ευκαιρία «να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, το οποίο είναι το όργανο που μπορεί να πάρει αποφάσεις».
Οπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Για το ελληνικό ζήτημα ερωτήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται η συνεδρίαση, ωστόσο αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα».

Χρονοδιάγραμμα αναμένει το Μαξίμου

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μια συμφωνία, καθώς είναι άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup, όπως ανέφεραν.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει γίνει το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Ουσιαστικά οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση είναι πολιτική δήλωση προόδου των διαπραγματεύσεων, που θα ανοίξει το δρόμο για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Εμπλοκή στο Brussels Group για τον ΦΠΑ

Σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, λίγο πριν τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ οι πληροφορίες δεν ήταν ενθαρρυντικές, με τους δανειστές να διατυπώνουν για το θέμα του ΦΠΑ διαφορετική πρόταση από αυτή της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες την απέρριψε.

Αυτό που ζητούσαν σήμερα οι δανειστές για τον ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο συντελεστές, ο υψηλός συντελεστής στο 23 και ο χαμηλός στο 11. Αντίθετα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς το πρωί στις Βρυξέλλες είναι για υψηλό συντελεστή στο 22%, για ενδιάμεσο στο 14% και χαμηλό στο 7%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here