Επιχείρηση στοχοποίησης και άθλιες συνθήκες σε κέντρα προσφύγων, καταγγέλλει ο Συντονισμός για το προσφυγικό

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Επιχείρηση στοχοποίησης του Συντονισμού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που κορυφώθηκε με την κλήση σε προανάκριση του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή Παύλου Αντωνόπουλου καταγγέλλουν αλληλέγγυοι, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες.

Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης υποστηρίζουν ότι η κλήση σχετίζεται με την ανακοίνωση που μοιράζεται στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα δικαιώματα των προσφύγων, η οποία έγραφε τον αριθμό τηλεφώνου του Συντονισμού που ήταν στο όνομά του Αντωνόπουλου.

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου. Την ώρα που μέλη της κίνησης μοίραζαν ανακοίνωση στους πρόσφυγες στην πύλη Ε3 δύο γυναίκες που δήλωσαν εθελόντριες προσπάθησαν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού- να τους εμποδίσουν, άρπαξαν από τα χέρια τους τις ανακοινώσεις, τις κατέστρεψαν και άρχισαν να φωνάζουν ότι θα καλέσουν το Λιμενικό γιατί προκαλούν αναστάτωση στους πρόσφυγες.Το Λιμενικό έφτασε, ζήτησαν από τα μέλη του Συντονιστικού να τους δώσουν την ανακοίνωση και να τους την μεταφράσουν. Στη συνέχεια τους απαγόρευσαν τη μετακίνηση και τους κράτησαν στον εξωτερικό χώρο της Ε3 για περίπου 20 λεπτά, πριν τους αφήσουν ελεύθερους.

Το Συντονιστικό είχε καταγγείλει επιχείρηση τρομοκράτησης καθώς, όπως σημείωναν σε ανακοίνωσή τους, απειλήθηκαν με συλλήψεις, επειδή δήθεν ήταν οι υπεύθυνοι που δεν υπήρχαν πρόθυμοι πρόσφυγες να μπούνε στα πούλμαν που έφτασαν, για να τους μεταφέρουν από το λιμάνι σε άλλο χώρο.

«Το ίδιο βράδυ μετά τη διανομή της προκήρυξης άρχισαν να μας αποκαλούν ΜΚΟ, οργάνωση-φαντομά κα. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ποιοι είμαστε. Γι’ αυτό βάλαμε και τηλέφωνο στην ανακοίνωσή μας» σημείωσε η Ντίνα Ρέππα μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», μιλώντας σε συνέντευξη τύπου. Δήλωσε δε ότι οι ανακοινώσεις προς τους πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με ακόμα περισσότερα τηλέφωνα.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, μέλη από τοπικές κινήσεις προχώρησαν σε καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κέντρα προσφύγων ενώ κάποιοι κατήγγειλαν παρεμπόδιση της δραστηριότητάς τους από τις αρχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Μυτιλήνη 

Η Ευδοκία Ψύλλου από την Εργατική Λέσχη Λέσβου μίλησε για το κέντρο στη Μόρια όπου ζουν περίπου 3000 πρόσφυγες. Ακόμη 1500 βρίσκονται στο Καρά Τεπέ.

«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά φυλακισμένους τους πρόσφυγες και να αλωνίζουν οι ΜΚΟ» σημείωσε και κατήγγειλε ότι ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια και τα είδη υπάρχουν στις αποθήκες, αυτά δεν μοιράζονται στους πρόσφυγες.

«Δεν υπάρχει ζεστό νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Ο χώρος είναι μικρός για τόσο κόσμο. Ο δίμηνος εγκλεισμός και η ανυπαρξία προοπτικής έχει ως αποτέλεσμα εξεγέρσεις που αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με βία, χημικά, καταστολή», σημείωσε.

Κατσικάς 

Για τρισάθλιες συνθήκες στον Κατσικά, μίλησε η Ουρανία Τσαπάρα πρόεδρος του Συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που τόνισε ότι τα στρώματα στις σκηνές είναι συνεχώς βρεγμένα καθώς το νερό της βροχής μουσκεύει τα πάντα.

«Για 1150 άτομα, μεταξύ τους 52 θηλάζουσες μητέρες και 400 παιδιά, διατίθενται 25 χημικές τουαλέτες. Ντουζιέρες δεν υπάρχουν, παρά μόνο δυο αυτοσχέδια ντους χωρίς ζεστό νερό. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για το φαγητό καθώς από τις 20 Μάρτη τρώνε μακαρόνια, πατάτες και τελευταία προστέθηκαν φασολάκια. Δεν έχουν πρόσβαση στο άσυλο και η Ύπατη Αρμοστεία έχει εμφανιστεί μόνο 2 φορές εδώ», δηλώνει η Ουρ. Τσαπάρα.

Ριτσώνα

Η Ελένη Πούλου από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λειβαδιάς μίλησε για το στρατόπεδο στη Ριτσώνα όπου μένουν σε σκηνές 850 Σύριοι, Ιρακινοί και Παλαστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί ανάπηροι και 350 παιδιά. Αρκετά απ’ αυτά ασυνόδευτα. «Κανείς δεν τους ενημερώνει για τις διαδικασίες ασύλου. Επίσης, σε όλο αυτόν τον κόσμο αντιστοιχούν μόνο 25 τουαλέτες και ντουζιέρες».

Τρίκαλα 

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο κατήγγειλε και ο Χρήστος Πρεκατές από τη Λέσχη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων.

«Σε επισκέψεις που κάναμε οι πρόσφυγες μας έδειχναν ποντίκια, αρουραίους και σκορπιούς. Στο Κουτσόχερο μας απαγορεύουν πλέον την είσοδο. Την τελευταία φορά παρ’ ότι είχαμε ενημερώσει και ετοιμάσαμε είδη που τα έχουν ανάγκη, οι υπεύθυνοι δεν μας επέτρεψαν να τα παραδώσουμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here