Επιτροπή Εξοπλισμών Βουλής: Προς ανάκληση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής με θέμα την ανάκληση της απόφασής της, στην οποία βασίστηκε η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση πολεμικού υλικού(βλημάτων). Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη. Παράλληλα η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν για εξέταση τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. 

«Ειπώθηκε από εμένα και τον κ. Παφίλη να ξαναγίνει συζήτηση και να ανακληθεί η απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων στην οποία βασίστηκε η συμφωνία για την πώληση βλημάτων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα μεταφέρει την απόφαση της Επιτροπής στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο», είπε ο κ. Φίλης.

«Η άποψη του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι κεντρικό πρόβλημα δεν είναι αυτός ο καμβάς που έχει ασφαλώς πλευρές που πρέπει να δούμε, αλλά ότι πρέπει άμεσα να ακυρωθεί η συμφωνία για τους γνωστούς λόγους, του τι είναι η Σαουδική Αραβία και του ρόλου που παίζει στην περιοχή, του τι συμβαίνει στην Υεμένη. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, να δεσμευτεί, αλλά πρέπει και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν καθαρά αν είναι υπέρ ή κατά της συμφωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παφίλης.

«Δεχθήκαμε να ξανασυζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας και διευκρίνισε: «Θα είναι κατ’ αρχήν συζήτηση. Κάποιοι θέλουν ανάκληση της γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών. Η Ν.Δ. έχει άποψη για το θέμα την οποία θα εκθέσει».

Το αίτημα της ΝΔ για κλήευση των εμπλεκομένων προσώπων στην Επιτροπή στηρίχθηκε μόνο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και ως εκ τούτου απερρίφθη κατά πλειοψηφία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αφού πρώτα αρνήθηκε το αίτημα να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, σήμερα δρομολόγησε τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου να ακυρώσει τη σκανδαλώδη συμφωνία».

Κατά την κ. Σπυράκη, «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της από τις καθημερινές αποκαλύψεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει την υπόθεση, ώστε να μην υπάρχει αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here