Επιτροπή Εξοπλισμών Βουλής: Να ακυρωθεί η συμφωνία πώλησης βλημάτων σε Σ. Αραβία-Φίλης: Διορθώσαμε ένα λάθος-ΝΔ: Δεν παραγράφονται οι ευθύνες Καμμένου

Την  ακύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας για την πώληση βλημάτων στην Σ. Αραβία, αποφάσισε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής,  ανατρέποντας την προηγούμενη απόφασή της, με την οποία είχε εγκρίνει την πώληση, πριν ένα χρόνο. 

«Διορθώσαμε ένα λάθος που είχαμε κάνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Φίλης τονίζοντας την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Υεμένη.

 Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε τον σκόπλεο, αρνούμενη να πάρει μέρος στη ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας την προσχηματική. Η ΝΔ επέμεινε να ζητά εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου για την εμπλοκή του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου στην σύναψη της επίμαχης συμφωνίας και υποστήριξε ότι η Συμφωνία πώλησης βλημάτων έχει καταπέσει καθώς έχουν παρέλθει όλες οι σχετικές προθεσμίες.

Τόνισε ωστόσο ότι η διαδικασία ανάκλησης της γνώμης της επιτροπής εξοπλισμών δεν θα αποτελέσει άλλοθι για διαγραφή των ευθυνών του κ. Καμμένου.

Ερωτήσεις έκαναν οι βουλευτές της για τη σχέση του Πάνου Καμμένου με τον Τάσο Μπούρα. Ο υπουργός Αμυνας απάντησε ότι τον γνωρίζει, ότι είναι δημοσιογράφος και σύζυγος στενής συνεργάτιδας του.

Η συζήτηση δεν πήγε σε μεγαλύτερο βάθος ωστόσο η ΝΔ αφήνει να διαρρεύσει ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Μπούρας τους προηγούμενους μήνες στην υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία και θέτει ερωτήματα για τις προσβάσεις του στο υπουργείο και για την γνωριμία του με τον Βασίλη Παπαδόπουλο.

Πάντως, η απόφαση  έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ασκεί «ηθικοπολιτική» πίεση στην κυβέρνηση – σύμφωνα με τον κ. Φίλη -. Για να υπάρξει ακύρωση των Συμφωνιών θα πρέπει να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Εκτός αυτών, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «η ΝΔ αρνήθηκε να μετέχει στην ψηφοφορία της επιτροπής γιατί δεν θέλει να αναιρεθεί η Συμφωνία με την Σαουδική Αραβία». Την άποψη Φίλη διέψευσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Κώστας Τασούλας (ΝΔ) εξηγώντας ότι «εμείς δεν θέλαμε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες. Πριν την πρόσφατη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, το ίδιο όργανο είχε βγάλει άλλες δύο αποφάσεις. Που ήταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιλεκτικά επικαλούνται το ευρωκοινοβουλίο. Αλλωστε η συμφωνία για τα βλήματα έχε ήδη ακυρωθεί καθώς έχουν παραβιαστεί όλοι οι όροι της».

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε την κατάπτωση της Διακρατικής Συμφωνίας  με την Σαουδική Αραβία για την πώληση βλημάτων λόγω της μη καταβολής ανέγκλητης πίστωσης από τον ενδιάμεσο Βασίλη Παπαδόπουλο. Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών καταγράφηκε η πολιτική ήττα της κυβέρνησης καθώς η πλειοψηφία των κομμάτων μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυραν την θετική τους γνώμη από την επίμαχη συμφωνία και ζήτησαν την ακύρωσή της από τον υπουργό.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοχαρόπουλο η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέσυρε την σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει το περασμένο έτος στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την σύναψη συμφωνίας λόγο των συνταρακτικών αποκαλύψεων για την ύπαρξη μεσαζόντων την ώρα που οι Σαουδαραβική πλευρά φέρεται να ζητά διαπραγματεύσεις Government to Government αλλά και των πρόσφατων ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης.

Υπερ της απόσυρσης της θετικής γνώμης για την επίμαχη συμφωνία ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Ποταμού, της Ενωσης Κεντρώων της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here