Επιτυχής τακτική Τσίπρα η ομόφωνη απόρριψη της πρότασης των δανειστών

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η κίνηση τακτικής του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα,  να καλέσει εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς σε συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση αφού κατόρθωσε να αποσπάσει την ομόφωνη απόρριψη των επαχθών προτάσεων των δανειστών από τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου και να περιβάλλει με μανδύα εθνικής συναίνεσης την αντιπρόταση που θα στείλει η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες στους δανειστές.

Θέτοντας το επιτακτικό ερώτημα αν μπορούν να γίνουν αποδεκτές εκβιαστικές προτάσεις που απειλούν να γυρίσουν τη χώρα στον πρώτο χρόνο του Μνημονίου ο κ. Τσίπρας ανάγκασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερβούν το αντιφατικό δίλημμα «κωλοτούμπα ή βράχια» και να δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να απορρίψει αυτές τις «μη ρεαλιστικές θέσεις». «Από τις θέσεις όλων των ομιλητών συμπεραίνω ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των δανειστών» τόνισε κλείνοντας την πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από όλη αυτή διαδικασία προκειμένου να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, όμως, ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων παρά τις σοκαριστικές προτάσεις των δανειστών τις οποίες περιέγραψε ως μια «κακιά στιγμή» και «κακό διαπραγματευτικό τρυκ». «Η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ» είπε καθησυχάζοντας τους βουλευτές αλλά και τον ελληνικό λαό. Βάσισε, μάλιστα, την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι καμία από τις πλευρές δεν επιθυμεί τη ρήξη και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, αντιτείνοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει για όλους».

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι με τη μαξιμαλιστική πρότασή τους εκείνοι που εκτέθηκαν είναι οι δανειστές αφού η Ελλάδα εμφανίστηκε να κάνει βήματα συμβιβασμού ενώ οι δανειστές να εκβιάζουν παραβιάζοντας μάλιστα το περιεχόμενο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων. Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε, μάλιστα, τη σημερινή ηχηρή παρέμβαση πολυάριθμων κορυφαίων οικονομολόγων (Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τομά Πικετί, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και άλλοι) που τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας καλώντας τους εταίρους να επιδείξουν λογική και ανθρωπιά στο ελληνικό ζήτημα.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχείρησαν, πάντως, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι ουσιαστικά δικαίωσαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει ασκώντας σκληρή κριτική, τουλάχιστον σε επίπεδο διατυπώσεων. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επανήλθε μάλιστα σε «αντιμνημονιακές» θέσεις τασσόμενος μάλιστα κατά μέτρων που είχε αποδεχθεί και ο ίδιος στο περιβόητο email Χαρδούβελη. Τόσο εκείνος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προεξόφλησαν μάλιστα ότι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι τελικά χειρότερη από τις πολυσυζητημένες προτάσεις του Γκίκα Χαρδούβελη.

Αρνητική αίσθηση, προκάλεσε, πάντως η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά κατά της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση και θα ελαφρύνουν τον ελληνικό λαό κατά 8 δις ευρώ το επόμενο 18μηνο και 14 δις ευρώ στην πενταετία.

Μ.Χ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here