Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Εγκληματική αδράνεια μηνών-Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και απαξιώνει την επιστημονική επιτροπή

Για εγκληματική αδράνεια και ολιγωρία μηνών από την κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο lockdown». 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα σύρθηκε σε lockdown, επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και για να προστατευθούν οι πολίτες. «Θα τα είχαμε αποφύγει όλα εάν δεν εφησύχαζε η κυβέρνηση τόσους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε τα πυρά του κατά του Μαξίμου, ακόμα κι όταν ρωτήθηκε για τυχόν ευθύνες από την ειδική επιτροπή των επιστημόνων για τη νόσο Covid-19. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη γνώμη που έχει ο ίδιος για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δήλωσε αφενός πως «δεν έχω κανένα λόγο να ασκήσω προσωποιημένη κριτική» σε συγκεκριμένους επιστήμονες, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι ακόμα και ο πιο ικανός επιστήμονας «μπορεί να έχει άτυχες στιγμές και να κάνει λάθη».

«Κυβερνητικό μπάχαλο»

Σε κάθε περίπτωση –τόνισε– τη «βασική ευθύνη» την έχει η κυβέρνηση «που επιχειρεί να εργαλειοποιήσει την επιτροπή των επιστημόνων». Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις δηλώσεις περί μη καταφυγής σε lockdown που ανατράπηκαν μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μπάχαλο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι υπουργοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε τους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι ο Βασίλης Κικίλιας «κάνει δημιουργική λογιστική».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε «σε ενίσχυση κλινών χωρίς το απαραίτητο προσωπικό», καθώς και ότι ο υπουργός προσμετρά και τις κλίνες των ιδιωτικών νοσοκομείων για να φαίνεται επαρκής ο αριθμός τους. Τόνισε μάλιστα, φέτος υπάρχουν 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας σε σχέση με το 2019.

«Θα φέρει ακέραια την ευθύνη»

Ο πρωθυπουργός κουνά το δάχτυλο στους πολίτες, ενώ και η οικονομία είναι κατεστραμμένη και οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι επιδεινωμένοι, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σκέφτεται μόνο το δικό της πολιτικό όφελος.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ενίσχυση του ΕΣΥ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι εύκολο» να βρεθεί υπουργός κοινής αποδοχής. Επίσης μίλησε για πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ψηφίσει ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση και πλήττουν την κοινωνική συνοχή, όπως ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος.

Χρειάζεται μία συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για να πειστεί και η κοινωνία, πρόσθεσε και έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τον πρωθυπουργό: «Αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει αυτή την σκέψη, να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση, θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί με την πορεία της πανδημίας και της κοινωνικής συνοχής».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here