Επίθεση εργαζομένων κατά διευθυντών της Air France που εξήγγειλαν απολύσεις(βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια έγιναν έξω από το κτίριο της Air France μετά την ανακοίνωση απολύσεων περίπου 3.000 εργαζομένων, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 7 συνολικά άτομα, μεταξύ tων οποίων και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

 

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να σπρώχνει τον διευθυντή προσωπικού και υπεύθυνο εργασιακών σχέσεων της εταιρείας, Χαβιέ Μπροσέτα, ενώ του έσκισαν το πουκάμισο και τη γραβάτα. Εκείνος προσπάθησε να ξεφύγει από το οργισμένο πλήθος, φυγαδεύθηκε άρον-άρον πάνω από κάγκελα, ωστόσο τραυματίστηκε.

air france 2

Ο Μπροσέτα και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Φρεντερίκ Γκεζί, προωθούν σχέδιο δραστικών περικοπών -ένα «σχέδιο Β» όπως το περιγράφει η εταιρεία.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο φύλακες ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Διευθυντικά στελέχη της Air France αναγκάστηκαν να φύγουν και φυγαδεύθηκαν κυριολεκτικά, όταν οργισμένοι οι εργαζόμενοι που κρατούσαν πανό και σημαίες όρμησαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιείτο συνάντηση για τα σχέδια για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας.

Τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων είχαν εξαγγείλει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα, Δευτέρα. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900, το 2016 και το 2017. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να ακυρώσει την παραγγελία ενός Boeing 787 Dreamliner.

Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος της Air France – KLM τόνισε ότι σχεδιάζει να αναλάβει νομική δράση για την «αυξανόμενη βία» κατά στελεχών της.

Η διοίκηση είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ’ έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, και να μην έχουν ημέρες ρεπό, ένα σενάριο που απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.

Η Air France ήδη τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού (5.500 αποχωρήσεις από το 2012 έως τα τέλη του 2014) που αναμενόταν να της επιτρέψουν να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015. Όμως, η εταιρεία παραμένει εγκλωβισμένη στον ανταγωνισμό από τις εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και τις εταιρίες μεγάλων πτήσεων του Κόλπου.

Ο όμιλος Air France / KLM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία μετά τη γερμανική Lufthansa.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here