Επίθεση ακροδεξιών Φινλανδών, με στολή Κου-Κλουξ-Κλαν, σε πρόσφυγες

Μια ομάδα 40 ακροδεξιών Φινλανδών, κρατώντας δάδες επιτέθηκαν κατά λεωφορείου που μετέφερε 40 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Yle μετέδωσε εικόνες που δείχνουν 30 με 40 διαδηλωτές να πετούν πέτρες, κροτίδες και καπνογόνα εναντίον του λεωφορείου, το οποίο έφθασε τη νύχτα έξω από νέο κέντρο υποδοχής αιτούμενων ασύλου στο Λάχτι, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ελσίνκι.

Στην ιστοσελίδα του  δικτύου, υπάρχει φωτογραφία διαδηλωτή ντυμένου όπως τα μέλη της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, με τη γνωστή κωνική λευκή μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι, ο οποίος κρατά τη φινλανδική σημαία και φωνάζει υβριστικά συνθήματα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, μετέδωσε το φινλανδικό πρακτορείο STT.

φινλανδοι κου κλουξ κλαν

Στο μεταξύ, βόμβα μολότοφ έριξαν άγνωστοι εναντίον άλλου κέντρου υποδοχής στην Κούβολα, επίσης στον νότο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Καταδικάζει η Φινλανδική κυβέρνηση

«H κυβέρνηση της Φινλανδίας καταδικάζει έντονα τις ρατσιστικές διαδηλώσεις τη χθεσινή νύχτα εναντίον αιτουμένων ασύλου που έφθασαν στη χώρα. Η βία και οι απειλές βίας είναι απαράδεκτες και πάντα καταδικαστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι απειλές και η βία σε βάρος προσφύγων και μεταναστών είναι απολύτως καταδικαστέες», δήλωσε ο κεντρώος πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα μέσω Twitter. Ο πρωθυπουργός Σίπιλα προσφέρθηκε αυτό τον μήνα ώστε η χώρα του να φιλοξενήσει πρόσφυγες, κίνηση στην οποία αντέδρασε το εθνικιστικό, ξενοφοβικό κόμμα των Αληθινων Φινλανδών», που μετέχει στη κυβέρνηση!

«Η ευγενική χειρονομία του Σίπιλα ήταν σαν δώρο Χριστουγέννων για διακινητές και πρόσφυγες. Η είδηση για ανοιχτές πόρτες στη Φινλανδία έχει οδηγήσει πολλούς νέους άνδρες σε ένα ταξίδι προς τη γη της επαγγελίας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μίκα Νίικο, βουλευτής του εθνικιστικού δεξιού αντιμεταναστευτικού «Κόμματος των Φινλανδών».

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απείχε από την ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες – μέλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here