Επιτελους, γίνεται κανονικό νοσοκομείο το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Ενα απο τα πιο υποβαθμισμένα νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλου, εντάσσεται επιτέλους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αναβαθμιζεται σε κανονικο νοσοκομείο.

Μετά από κοινή προσπάθεια των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το δεύτερο, η ένταξή του στο ΕΣΥ ειναι πλέον γεγονός και αυτή η μετάβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις 1700 ψυχές που πρέπει να εξυπηρετούνται απο γιατρούς και ιατρεία -δηλαδή τους κρατουμένους του Κορυδαλλού, που αποτελούν στην ουσία ένα μεγάλο χωριό και μάλιστα με ειδικές ανάγκες. Εχουν αυξημένες ανάγκες και  λόγω των συχνά βίαιων αντιπαραθέσεων που συνεπάγονται και συχνότερους τραυματισμούς από όσοι σημειώνονται στον γενικό πληθυσμό ενός κανονικου χωριου, αλλά και εξαιτίας των ψυχικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά τον εγκλεισμό και εξαιτίας του εγκλεισμού τους. Επίσης την  πλειοψηφία τους είναι άτομα που δεν μεριμνούσαν ιδιαίτερα για την υγεία τους εκτός φυλακής και πολλοί είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν σοβαρά νοσήματα όταν πλέον είναι έγκλειστοι και οι παθήσεις τους ανευρίσκονται σε προχωρημένο και άρα πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο στάδιο.

Επίσης οι κρατούμενοι συγχρωτίζονται με πολύ περισσότερα άτομα απο το μέσο πολιτη, καθώς ζουν σε κλειστούς χώρους και περιορισμένους -αποτελούν δε αυτοί οι χώροι κέντρο διερχομένων, δηλαδή ατόμων που μένουν για λίγο και μετά έρχονται άλλοι. Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν την μεταδοτικότητα λοιμωδών νόσων. Επίσης το νοσοκομείο κρατουμένων συχνά λειτουργεί ως  «μεταβατικό νοσοκομείο» για κρατουμένους απο άλλες φυλακές, που ελεγχονται στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού προτου οδηγηθούν, αν πρέπει, σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο.

Φυσικά άλλες φυλακές είναι σε χειρότερη κατάσταση μια που δεν έχουν διαθέσιμο δικό τους νοσοκομείο και οι ασθενείς κρατούμενοι εξυπηρετούνται (όταν εξυπηρετούνται) σε νοσοκομεία κοντινών πόλεων ή όπως προαναφέρουμε, εξυπηρετούνται κι αυτοί στον Κορυδαλλό.

Η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ, η οποία είχε εξαγγελθεί από το 2009 και επιτέλους υλοποιείται,  αποτελεί μία σημαντική μεταρρύθμιση σε δημοσιονομικά δύσκολους καιρούς, που αποσκοπεί στην εκ βάθρων αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους κρατουμένους, δηλαδή για μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.  Ως μονάδα υγείας διασυνδέεται επιστημονικά με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων». Παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, βραχεία νοσηλεία, καθώς και παρακολούθηση και υποστήριξη των χρονίως πασχόντων, καλύπτοντας έτσι όλες τις ανάγκες του πληθυσμού των ασθενών κρατουμένων.

Την επιστημονική ευθύνη λειτουργίας για το ιατρικό, νοσηλευτικό και παρακλινικό έργο έχει το υπουργείο Υγείας, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί το έργο της διοίκησης και φύλαξης του καταστήματος. Αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού, με κάλυψη όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων

Για όσους θεωρούν πολυτέλεια το να δαπανά η πολιτεία χρήματα για καταδίκους, υπενθυμίζουμε την πρόσφατη  περίπτωση ενός 26χρονου με ποινή για πλημμέλημα ολίγων μηνών, που όμως δεν προλαβε να αποφυλακισθεί επειδή   πέθανε απο απόστημα σε δόντι –αρχικά στη φυλακή του δεν υπήρχε οδοντίατρος και εν συνεχεία δεν βρισκόταν γναθοχειρουργός…

Στις φυλακές της χώρας βρισκονται έγκλειστα 9.800 άτομα, τα περισσότερα στον Κορυδαλλό, όπου στο Ψυχιατρείο του είναι έγκλειστοι  άλλοι 250. Απο 600 κρατούμενοι διαβιούν στα Τρίκαλα, στον Δομοκό, στα Γρεβενα, στην Πάτρα και στην Θήβα,  από  500 στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα  και στα Χανιά,  από 400-300 στην Κασσαβέτεια και στην Κασσάνδρα, στο Μαλανδρίνο,  στη Νιγρίτα και στο Ναύπλιο, με τις υπόλοιπες 18 φυλακές φυλακές να έχουν απο 50 έως 250 κρατουμένους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here