Επιστρέφοντας αναγκαστικά  στα βιβλία!

 

 

 

 

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

 

Κεντρικό βιβλιοπωλείο στη Βοστώνη. Μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτόμενων και αναγκαστικά και των ταμείων εξυπηρέτησης.

 

Κάποιες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται κατά το δοκούν, είτε το επιθυμούμε είτε όχι, είτε την διαβάσαμε επισταμένως, είτε πρόχειρα και επιδερμικά! Η πρόσφατη πανδημία του καινούργιου ιού που ενέσκηψε δίκην απείθαρχης και άκρως επικίνδυνης απειλής πάνω στην ανθρωπότητα, έφερε στο νου ξεχασμένες ιστορίες που βρίσκονταν θαμμένες στις σκονισμένες σελίδες κάποιων παλιών κειμένων, αλλά φευ τόσο διαχρονικών. Είδαμε εικόνες απογοητευμένων κατοίκων μεγαλουπόλεων να τραγουδούν, γιατί άραγε, απ’ τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους στέλνοντας τη φωνή τους  προς τον άδειο αέρα των δρόμων των πόλεών τους, είδαμε εικόνες εγκλεισμού που ενώ κάποτε είχαμε διαβάσει ότι αφορούσαν άλλους και σε μακρυνούς καιρούς, δεν περιμέναμε με κανέναν τρόπο πως θα ζήσουμε εμείς.  Η πανδημία του καινούργιου ιού, περνάει ήδη στην υπομονετική ιστορία, αλλά με απελπιστικά βραδύ βηματισμό. Θα αργήσει να φύγει και ακόμα δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο θα επανέλθει και κυρίως πότε. Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και, το πιθανότερο, μήνες  θα σημαδέψουν ανεξίτηλα πρόσωπα, οικογένειες, κοινωνίες  και επιχειρήσεις.  Όλοι θα πληγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι επαγγελματικοί κλάδοι θα επηρεασθούν επίσης, σε άλλοτε άλλο βαθμό ο καθένας τους. Για μερικούς εξ’ αυτών ίσως αποδειχτεί και μοιραίο χτύπημα για την επιβίωσή τους μετά την δεκαετή κρίση που επίσης μάστισε ανελέητα τη χώρα. Εισοδήματα ατομικά, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, αναγκαστικά θα επηρεασθούν.

Ο πολύπαθος χώρος του βιβλίου και της εκδοτικής παραγωγής, σε ολόκληρη την αλυσίδα προβολής και διακίνησης, θα βαδίσει ξανά σε χορταριασμένα, αφιλόξενα  και ξένα μονοπάτια, παρά τις όποιες προσπάθειες κι’ αν δρομολογηθούν ή λάβουν χώρα. Οι μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις στις πόλεις μας αλλά και διεθνώς, τα αποκαλούμενα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, οι προσκλήσεις και μετακινήσεις συγγραφέων, οι τόσο συχνές και ελπιδοφόρες για όλους βιβλιοπαρουσιάσεις των καινούργιων εγχειρημάτων των εκδοτικών οίκων, θα βιώσουν ματαίωση, απώτερες αναβολές και αναπόφευκτες απώλειες, άγνωστες και ανυπολόγιστες επί του παρόντος για όλους.

Την ώρα που γράφονται ετούτες οι αράδες, οι Ιταλοί στη γειτονιά μας βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδούν, εμείς ακόμα μπορούμε να τριγυρνάμε στους άδειους σε μεγάλο βαθμό δρόμους μας, αλλά τίποτα βεβαίως δεν θυμίζει την προ εβδομάδων επικρατούσα κατάσταση. Ο εχθρός βρίσκεται ήδη εντός των πυλών αλλά δυστυχώς αόρατος και γι’ αυτό ανίκητος, για την ώρα. Η καθημερινότητα άλλαξε ριζικά, και ήδη αρχίσαμε να το αισθανόμαστε κατάσαρκα. Νέοι επαγγελματικοί ρυθμοί, άλλα προσωπικά δρομολόγια και σίγουρα μακρυά από τους αγαπημένους χώρους των μικρών ή μεγαλύτερων βιβλιοπωλείων. Ίσως αυτοί να μην ήταν ποτέ τόσο δημοφιλείς σε μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας, κατά λεγόμενα πάντα των στατιστικών, αλλά από δω και πέρα  σίγουρα πολλά πράγματα θα χειροτερέψουν και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα του βιβλίου στη χώρα μας. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στα σπίτια μας για μεγάλο χρονικό διάστημα της μέρας, θα αναλωθεί σε τηλεόραση, τηλεφωνήματα σε φίλους και γνωστούς, ξεχασμένους για κάμποσο καιρό, στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως στην ανάγνωση βιβλίων. Και είναι πραγματικά ευκαιρία να ξεσκονίσουμε ξανά κάποια ράφια της βιβλιοθήκης μας, ειδικά εκείνα τα μέρη και τα φιλοξενούμενα βιβλία τους που βρίσκονται πίσω από την πρώτη σειρά, κι’ ίσως ανακαλύψουμε κάποια που από καιρό θα θέλαμε να   είχαμε  διαβάσει αλλά δεν το κάναμε με διάφορες κάθε φορά δικαιολογίες στον εαυτό μας. Ίσως η τηλεόραση και το φέισμπουκ μονοπωλήσει σε ικανό βαθμό το ενδιαφέρον μας αλλά σίγουρα πάντα υπάρχει κάποιο βιβλίο, μια εφημερίδα  που θα μας δώσει κάτι διαφορετικό απ’ τα παραπάνω.

Μπροστά μας βρίσκεται ακόμα  η παγκόσμια ημέρα ποίησης  και είναι καιρός να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε αγαπημένους ποιητές διαβάζοντας έστω ένα μικρό ποιητικό κείμενό τους. Η χώρα μας πάντα διέθετε ικανούς απ’ αυτούς  με παγκόσμια εμβέλεια  και είναι  τώρα η ευκαιρία για να τους τιμήσουμε, ειδικά κάποιες εμβληματικές ποιητικές φωνές και μορφές, για παράδειγμα, που μας στέρησε ο παντοδύναμος,  πριν λίγες εβδομάδες, χρόνος!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here