Βρέθηκαν επιστολές που έγραψε πριν από ένα αιώνα ο Νίκολα Τέσλα

Δύο επιστολές που είχε γράψει ο γνωστός σερβοαμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα το 1934, και οι οποίες θεωρούνταν μέχρι πρότινος χαμένες, βρέθηκαν στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία πολιτισμού και ιστορίας «Αντλιγκάτ».

Οι επιστολές γράφτηκαν τον Δεκέμβριο του 1934και σε αυτές ο Τέσλα αναφέρεται στον σερβικής καταγωγής φυσικό και σημαντικό εφευρέτη Μιχαήλ Πούπιν.

Κατά το παρελθόν οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι μεταξύ του Τέσλα και του Πούπιν υπήρχε διένεξη όπως και ότι επί χρόνια «δεν μιλιόντουσαν». Ωστόσο στις επιστολές του αυτές ο Τέσλα μιλάει για τον Πούπιν με σεβασμό.

«Οι επιστολές αυτές ανατρέπουν σε μεγάλο βαθμό την ευρέως διαδεδομένη άποψη που επικρατούσε για τις συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο επιστημόνων και επιβεβαιώνουν τα αφηγήματα εκείνα που υποστήριζαν ότι οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν λίγο πριν από τον θάνατο του Πούπιν (σ.σ. πέθανε σε ηλικία 76 ετών). Γίνεται πλέον εντελώς σαφές ότι, τη στιγμή που γράφτηκαν οι επιστολές αυτές, τρεις μήνες πριν από τον θάνατο του Πούπιν, δεν υπήρχε διένεξη μεταξύ τους και αυτό που ήθελαν και οι δύο ήταν να συναντηθούν το συντομότερο», λέει ο ιδρυτής της εταιρείας «Αντλιγκάτ» Βίκτορ Λάζιτς.

Οι ερευνητές πάντως δεν διευκρινίζουν πού και πώς βρέθηκαν οι επιστολές αυτές του Τέσλα, ούτε αν τα ίχνη τους οδηγούν στο «αρχείο του Τέσλα» το οποίο ψάχνουν να βρουν επί δεκαετίες. Το εύρημα ανακοινώθηκε κατά την επέτειο του θανάτου του Πούπιν, στις 12 Μαρτίου.

Οι δύο ευφυείς επιστήμονες ήταν σχεδόν συνομήλικοι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here