Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Ευρώπη πρέπει γρήγορα να μειώσει κατά 50% την παραγωγή και κατανάλωση κρέατος

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την απώλεια της βιοποικιλότητας και πρέπει επειγόντως να μειωθεί, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση.

Η πίεση στους κτηνοτρόφους πρόκειται να ενταθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας, πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη.

Ο καθηγητής Allan Buckwell, υποστηρίζει την έκκληση της Greenpeace να μειωθεί κατά το ήμισυ η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2050 και η έκθεσή του είναι στο επίκεντρο της ίδρυσης πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Janez Potocnik, δήλωσε: «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειας τους».

Η μελέτη ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει επειγόντως επίσημη έρευνα με εντολή να προτείνει μέτρα – συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των επιδοτήσεων – που να αποθαρρύνουν τα ζωικά προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία, το κλίμα ή το περιβάλλον».   Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη να χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρόλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από ό, τι συνιστούν οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια, λέει η μελέτη.   Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν τεράστιες προσαρμογές μέχρι το 2050 για την εξισορρόπηση του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 74% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της μείωσης κατά 60% της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα.

Ο Buckwell είπε στον Guardian ότι στόχος είναι μια συρρίκνωση του τομέα μεταξύ 40% -50%. «Πρέπει να συρρικνώσουμε την κατανάλωση περίπου στο μισό για να είμαστε στα ασφαλή όρια».

Πηγή: lifo.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here