Επίσκεψη Τσίπρα στις πυρόπληκτες περιοχές: Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί-Δεν ήρθα για εντυπώσεις αλλά για να ακούσω τις ανάγκες σας-Δίνουμε μάχη

Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε επιτροπές κατοίκων, «είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί το Μάτι, να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν ποια απο τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, και πρόσθεσε ότι δεν επισκέπτεται την περιοχή «για τις εντυπώσεις». «Μάχη δίνουμε. Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε» επισήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται «κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, αλλά και συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε παράλληλα για τη στρέβλωση που υπάρχει «να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον» τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια.

Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή, ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ’ αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν μόνιμα στην περιοχή με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα και οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και οι παρόντες υπουργοί συζήτησαν με τους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη.

Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι-Νέου Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού για την επόμενη μέρα στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού:

Θέλω να θυμίσω ότι δέχτηκα αντιπροσωπεία σας στο γραφείο μου στις 6 Αυγούστου και ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, τα οποία καταθέσατε, μεταξύ άλλων, ήταν και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέετε και του εδάφους.

Πρέπει να σας πω ότι η κινητοποίηση που επιχειρήσαμε στο ζήτημα αυτό ήταν άμεση. Μετά από τέσσερις ημέρες ήρθαν τα συνεργεία εδώ και ξεκίνησαν τις μετρήσεις. Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, από εδώ και στο εξής, είναι να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε την παρουσία των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα. Διότι, εάν έχουμε έναν κοινό στόχο είναι να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τις ζωές που χάθηκαν. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τις πληγές, τις ζημιές. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις ομαλές συνθήκες της παραμονής των ανθρώπων που μένουν εδώ μόνιμα.

Η ενημέρωση που έχω, βεβαίως, από τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί έχω καθημερινή ενημέρωση, είναι ότι γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού προσπάθειες με τα συνεργεία εδώ. Και γι’ αυτό και ήρθα να δω αν όντως ισχύει αυτό. Και, κυρίως, ήρθα για να ακούσω από εσάς ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και ποιοι είναι οι στόχοι στους οποίους όλοι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γνωρίζω ότι έχει ολοκληρωθεί σχετικά έγκαιρα η διαδικασία των ελέγχων για τις ζημιές. Έχουν πάρει τα απογραφικά, με βάση τα οποία έγιναν και οι σχετικές αιτήσεις για τις αποζημιώσεις. Προχωρούν, το επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων, η διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών αμιάντου, αυτών δηλαδή που είναι βλαβερά για τη δημόσια υγεία, το κόψιμο των δέντρων, η κορμοδέτηση και η μεταφορά τους για τη δημιουργία του υλικού εκείνου, το οποίο θα βοηθήσει και το έδαφος, προκειμένου να λειτουργήσει ως λίπασμα.

Μεγάλη έγνοια και αγωνία έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, που σε κάθε περίπτωση πυρκαγιών αντιμετωπίζονται σε περιοχές. Και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση, πέραν από την αποκατάσταση μέσα από τις διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί και που θα είναι ουσιαστικά χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών, πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή για να μπορέσουν οι μόνιμοι κάτοικοι να μείνουν με ασφάλεια στην περιοχή, ιδίως όταν θα αρχίσουν να φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητα από εδώ.

Με δύο λόγια, εγώ δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες. Οι ειδικοί είναι εδώ για να σας δώσουν απαντήσεις στις λεπτομέρειες. Είμαι εδώ για να ακούσω. Είμαι εδώ, όμως, για να δώσω και ένα μήνυμα. Ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής αυτής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί, είναι ένα στοίχημα να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή.

Βεβαίως, οφείλω να σας ομολογήσω ότι για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση των ενεργών πολιτών, όλων εσάς που πήρατε στις πλάτες σας αυτήν την προσπάθεια, και εγώ θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας, που παρά την πίκρα, τη θλίψη, φτιάξατε αυτούς τους συλλόγους και κινητοποιηθήκατε. Χρειάζεται,  όμως, και η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν την προσπάθεια. Εδώ, οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε μία στρέβλωση. Έχουμε μία περιοχή, που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον δήμο. Βεβαίως, αυτή η στρέβλωση πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί χρειάζεται συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και φυσικά στην Περιφέρεια.

Διότι, όσο και εάν οι ενεργοί πολίτες, αλλά και η κεντρική πολιτεία, η κυβέρνηση, παρεμβαίνει σε μία κατεύθυνση,  νομίζω ότι ο ρόλος των δήμων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος.

Δεν θέλω να πω περισσότερα. Μου είχατε θέσει μία σειρά από αιτήματα στις 6 Αυγούστου και θέλω να μου πείτε, με ειλικρίνεια, ποια από αυτά προχωράνε, ποια δεν προχωράνε, πού είστε ικανοποιημένοι και πού δεν είστε ικανοποιημένοι.

Διότι, επαναλαμβάνω, εδώ εγώ δεν ήρθα ούτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις. Μάχη δίνουμε και πρέπει να τη δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here