Επιμένουν οι Τούρκοι για Αγαθονήσι-Νέα επίθεση σε Καμμένο

Η Αγκυρα συνεχίζει την πολιτική της έντασης στο Αιγαίο. Μία ημέρα μετά την ηχηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις απαράδεκτες και προκλητικές αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαικών θεμάτων Ομέρ Τσελίκ, για το Αγαθονήσι, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέρχεται σήμερα και εξαπολύει νέα επίθεση στον έλληνα υπουργόν Αμυνας Π. Καμμένο, εμμένοντας στους ισχυρισμούς της και αντιστρέφοντας παντελώς την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα η Τουρκία αποκαλεί τον κ. Καμμένο επικίνδυνο  πολιτικό που θέλει να διαλύσει τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο!  Το Τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Αφού μάλιστα αναφέρει ότι η Τουρκία πάντα σεβόταν το διεθνές δίκαιο, επιτίθεται στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να έχει να πει τίποτα για το θέμα γιατί «υπάρχει ένα κανάλι διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα του Αιγαίου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές.

Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο.

Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

Τι τους έχει απαντήσει η Αθήνα:

Από χθες, το ελληνικό υπουργείου Εξωτερικών είχε δώσει σθεναρή απάντηση στους προκλητικούς τουρκικούς ισχυρισμούς, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του:

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here