Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα μας σε Κύπρο, Αιγαίο-Καταδίκη από ΕΕ

Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα, μετά και την καταδίκη όχι μόνο από τις κυπριακές και ελληνικές αρχές, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση της απόφασής της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, διαμηνύει: «Θα προστατεύσουμε δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας στην Κύπρο και το Αιγαίο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την προηγούμενη ημέρα.

«Απορρίπτουμε τις δηλώσεις της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, που αφορούν τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας: «Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και είναι η αποφασισμένη να προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως και εκείνα των Τουρκοκυπρίων».

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι δραστηριότητες υδρογανανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε «κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ανεύθυνες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros πέρασε ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού, με την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για γεώτρηση με το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η αντίδραση της Ε.Ε. δια στόματος Μογκερίνι ήταν άμεση και σκληρή: «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε την Άγκυρα «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Χαιρέτισε δε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here