Επιμένει η Τουρκία στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Θέμα αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών θέτει η Τουρκία του Ερντογάν μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, η οποία κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε η Άγκυρα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Φροντίζει, πάντα, να ενημερώσει ότι η Τουρκία παραμένει υπέρμαχος του διαλόγου, όμως δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις σε ξηρά και θάλασσα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση «το τουρκικό έθνος δεν θα κάνει παραχωρήσεις στα δικαιώματά του σε ξηρά και θάλασσα. Να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό των νησιών, που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.  Η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίζει να είναι υπέρ της αποκατάστασης της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία και τη Λιβύη και καλεί τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα για την ειρήνη. Όλες οι ενέργειες και η συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν χώρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών,  σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θα υπάρξουν τρεις φάσεις διαπραγματεύσεων. Η πρώτη έχει ξεκινήσει ήδη με τους συμβούλους Ερντογάν (Καλίν), Μητσοτάκη (Σουρανή) και Μέρκελ (Χέκλερ), στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επαφές σε επίπεδο ηγετών και η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here