Επικοινωνιακό σόου στο Σωτηρία-Νέες ΜΕΘ με «δανεικούς» γιατρούς-Ξανθός: Αθωράκιστο παραμένει το ΕΣΥ

Αλλο ένα επικοινωνιακό σόου έστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας 50 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος και Νοσημάτων «Σωτηρία». Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ύψους 8 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες.

«Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Εάν δεν προσέξουμε, θα υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα εγκαίνια. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι έως το τέλος του χρόνου θα φτάσει η χώρα μας τον μέσο όρο των κλινών ΜΕΘ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις απαραίτητες προσλήψεις, ήταν φειδωλός. «Θα προσληφθεί προσωπικό, όποτε και όπου χρειαστεί» υποστήριξε.

Πάντως, στο «Σωτηρία» απ’ ό,τι φαίνεται δεν χρειάζονται ακόμη προσλήψεις αφού μπορεί να εγκαινιάζονται νέες ΜΕΘ αλλά το υπουργείο Υγείας επιλέγει να ενισχύσει το προσωπικό με «μπαλώματα» και αναγκαστική μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία για τρεις μήνες. Μάλιστα, το υπουργείο προσπάθησε να πείσει ότι δεν αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία από τα οποία προέρχονται οι γιατροί, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί θα… εκπαιδεύσουν τους γιατρούς που θα προσληφθούν στη νέα ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία», οι πρώτες 12 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλες 12 σε 15 ημέρες. Το σύνολο των 50 αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του 2020.

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί όπως υποστήριξε «το ΚΙΝΑΛ εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής να μην είναι απλώς χρηματική δωρεά, αλλά να αξιοποιηθεί για κλίνες ΜΕΘ».

Ανδρέας Ξανθός: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο

Ας μην κοροϊδευόμαστε, εάν η κυβέρνηση είχε θωρακίσει το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, δεν θα ανησυχούσαν όλοι σήμερα που οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε επίπεδα 80-90 ασθενών. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε», με αφορμή την κίνηση του κ.Μητσοτάκη να εγκαινιάσει 50 κλίνες στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», που αποτελούν δωρεά της Βουλής.

Όπως σημείωσε:

«Η αξιοποίηση δωρεών, είτε από ιδιώτες είτε από ιδρύματα, είναι θετική. Και θα ‘λεγα ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα η πανδημία, να αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το θέμα με την ΜΕΘ στο «Σωτηρία» είναι ότι δεν έχει δρομολογηθεί η μόνιμη στελέχωσή της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ότι ξεκινάει με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και, άρα, αποστερεί από ανθρώπινο δυναμικό άλλες δομές του ΕΣΥ.

Το κρίσιμο ζήτημα, ειδικά για κρεββάτια Εντατικής, δεν είναι οι υποδομές αλλά το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να πειστούμε ότι γίνεται παρέμβαση που θα αφήσει παρακαταθήκη και δεν θα είναι «μίας χρήσης», δηλαδή μόνο για τρις ανάγκες της πανδημίας».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα υπάρχουν 1.200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ο κ.Ξανθός απάντησε:

«Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Αν καταφέρουν να προσθέσουν και τις 174 κλίνες που έχει χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κάποιες, λιγότερες, που έχουν χρηματοδοτήσει άλλοι φορείς, μπορούμε να πλησιάσουμε σε ένα αριθμό περίπου 900 κλίνες, στο δημόσιο σύστημα υγεία. Τώρα υπάρχουν περίπου 750-760 κλίνες.

Εδώ γίνεται και μία αλχημεία: προστίθενται και κλίνες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είναι περίπου 180 και, βεβαίως, προϋπήρχαν, δεν τις ανέπτυξε η κυβέρνηση.

Η σημερινή εξέλιξη (σ.σ. τα εγκαίνια των 50 κλινών στο «Σωτηρία» από τον πρωθυπουργό) δεν αντισταθμίζει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, τόσο για το γεγονός ότι δεν «μείναμε ασφαλείς», όπως έλεγε μετά την καραντίνα, όσο και για τη μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Διότι, εάν ισχύουν αυτά που λένε στην κυβέρνηση περί θωράκισης, γιατί πιέζεται το ΕΣΥ αυτή την περίοδο που έχουμε ακόμα 80-90 διασωληνωμένους ασθενείς; Γιατί ανησυχούν για τις αντοχές του; Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here